Sfeerroute: Utrecht 900 jaar

Sfeerroute

Met lichtkunstenaars, videomapping, straatmuzikanten, dansers en zelfs optredens in het Stadhuis van Utrecht, organiseerden we de feestelijke afsluiting van Utrecht900. De Sfeerroute was druk, gezellig, warm en inspirerend. Met een Pint Maarten, een speciaal voor deze gelegenheid gebrouwd blond biertje, of lampion in de hand kwam Utrecht samen voor het einde van de viering Utrecht 900. PINO was in samenwerking met het programmateam Utrecht900 verantwoordelijk voor de programmering van het entertainment en de uitvoering van de avond.

Vanaf 6 uur werd de straatverlichting gedimd zodat alle lichtjes goed zichtbaar waren. Toen om 8 uur de Sint Maarten parade afgelopen was, stroomde de Sfeerroute vol. Door heel de binnenstad heen werden wandelaars verrast door dansoptredens, muzikanten en lichtjes. Het magische kampvuur Bonfire bij de Mariaplaats, een interactief kunstwerk van het Utrechtse kunstenaarscollectief FRONT404, bracht mensen letterlijk dichter bij elkaar. Hier werden wandelaars getrakteerd op Utrechtse dichtkunst. Altijd al willen weten hoe je eruit ziet als boom? Met Be a Tree kon je jouw gezicht megagroot projecteren tussen de bladeren. En dat is niet het enige dat er te zien viel. Het oude stadhuis werd door middel van videomapping versierd. Op deze ludieke manier zag je in 6 minuten het verhaal van Sint Maarten, 900 jaar Utrecht en meer. In het Stadshuis gingen de voetjes van de Vloer met de Stadsmuzikanten.

Op de route was nog veel meer te beleven: zo werden enkele winkelpanden omgetoverd tot ‘kijkdozen’ met behulp van video en lichtprojecties. Op heel de route waren er optredens van straatartiesten en -muzikanten. Zo was het mogelijk om het concert van Kensington opnieuw te beleven of mee te zingen met Hollandse klassiekers van de Steegzangers. Behoefte aan wat meer uitleg? Dan konden wandelaars de Utrecht Lumen route lopen met gids. En bij de lokale horeca konden Utrechters onderweg genieten van een Pint Maarten. Om 11 uur sloot Burgemeester Sharon Dijksma het programma officieel af bij het Stadhuis.

In samenwerking met het programmateam Utrecht 900 jaar heeft PINO invulling gegeven aan het creatieve programma van de Sfeerroute. Met behulp van diverse artiesten ontstond er zo een verrassende route dwars door het centrum van Utrecht. In samenwerking met The Productioneers stond de techniek als een huis.

Heb jij wat te vieren?