VO-congres 2017

Leidinggeven aan verandering

Goed leiderschap zorgt voor professionele groei van de school. Maar hoe ziet goed leiderschap eruit? Dat was de centrale vraag van het tiende VO-congres in het NBC in Nieuwegein dat zo’n 1500 deelnemers trok. Het was een inspirerende dag waarin deelnemers boeiende lezingen kregen van onder andere boksster Lucia de Rijker en van blogger en columnist ‘Meester Bart’, maar bovenal de zelfbedachte ‘Escape Room’ was een echte energizer. Een debat met brugklassers op het podium en met de zaal zette de leerling centraal. PINO zorgde ervoor dat de energie van deze dag vooraf en tijdens het VO-congres in goede banen werd geleid.

Leerling centraal

In de openingsspeech van de voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller stelt hij vast dat de dynamiek in het onderwijs volgens hem een reflectie is van de dynamiek in de samenleving. “De leerling staat centraal. Maar wat dat vandaag de dag precies betekent, kan alleen mét die leerling worden bepaald. Ga aan de slag, durf te doen. Want doen is het nieuwe denken.” Ruimte en flexibiliteit bieden om onze leerlingen het best denkbare onderwijs te bieden.

 

Wat staat er te gebeuren in het jaartal 2160 als de verkiezingen net zijn gehouden en een nieuwe coalitie van regeringspartijen aan de vooravond staat van een bindend referendum over onderwijs? Die onderwijspuzzel moesten de deelnemers in verschillende teams gedurende de dag zo snel mogelijk zien op te lossen in de Escaperoom. Dit actieve onderdeel midden op het VO-plein gaf zowel de VO-raad in het bedenken van de puzzel als de deelnemer in het oplossen ervan een enorme energieboost.

*Foto via Live Magazines

Welke Escaperoom wilt u inzetten voor uw event?