Tijd voor verbinding

ERTMS Congres 2020

Op uitnodiging van de Programmadirectie ERTMS kwamen op donderdag 30 januari 2020 ruim 400 vertegenwoordigers uit de spoorsector samen in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier braken zij hun hoofd over de vraag: hoe gaan we het European Rail Traffic Management System (ERTMS) met elkaar realiseren? PINO was niet alleen verantwoordelijk voor de logistieke en facilitaire organisatie van de bijeenkomst, maar ook voor het organiseren van de inhoudelijke workshops.

Tijdens de plenaire sessies in de futuristische Polarzaal introduceerde dagvoorzitter Maarten Bouwhuis in rap tempo verschillende sprekers die diverse thema’s aansneden. Zo vertelde gastheer Wim Knopperts, programmadirecteur van ERTMS, over de technische uitdagingen van de ombouw naar een digitaal spoor. Hij riep de spoorsector op om mee te denken en mee te doen. Hier was voldoende ruimte voor: tussen de lezingen door kon het publiek lastige vragen stellen aan de sprekers via Buzzmaster.

Gewapend met Post-its, stiften en grote vellen papier ging iedereen tijdens de interactieve workshops aan de slag.  Met als resultaat mooie nieuwe samenwerkingen én waardevolle input. Na de pauze betrad de Vlaamse inspirator Karl Raats met veel energie het podium. Hij verdeelde in een handomdraai de hele zaal in vier persoonlijkheden voor een klein rollenspel. Om te laten zien hoe dat werkt, goed communiceren en samenwerken. Zo stond de hele middag in het teken van het leggen van verbindingen voor de toekomst.

Samen de verbinding aangaan?