Stappen zetten naar de toekomst

PGOsupport: samen meer betekenen voor cliënten

Meer dan 250 vrijwilligers en medewerkers van patiëntenorganisaties waren aanwezig bij het PGOsupport-congres op 30 september 2022. Tijdens deze inspirerende dag gingen ze met elkaar in gesprek en zetten ze gezamenlijk stappen naar de toekomst.

Een hoogtepunt van het congres was de inspiratiemarkt. Op deze markt ontmoetten mensen elkaar, haalden inspirerende voorbeelden op en gingen met elkaar in gesprek. Een adviseur organisatieontwikkeling van PGOsupport liep rond met een groot sandwichbord met daarop negen gezichten met verschillende emoties. Het doel was om mensen aan te moedigen om vaker je innerlijke gezicht te laten zien. En niet te luisteren naar het gesproken woord, maar te kijken naar iemands lichaamshouding. In een zaal vertelde iemand van Cliëntenbelang Amsterdam over hoe je zorg met ervaringsdeskundigen organiseert. Iets verderop kon je zomaar de adviseur impact en bereik van PGOsupport tegen het lijf lopen. Zij liep rond met een bak lichtgevende hartjes om te flirten met impact. Impact is namelijk bij veel organisaties een belangrijk onderwerp dat tegenwoordig gemeten moet worden. Maar hoe meet je die impact? De eerste stap is om goed in kaart te brengen wat de behoeften van je achterban zijn.

In de hal konden fondsenwervers advies vragen en inspiratie opdoen. Hun pitch konden ze oefenen in de lift – jaja, een échte elevator pitch. De belangrijkste tip? Hoe concreter hoe beter! Op de inspiratiemarkt hingen inspiratieposters over verschillende thema’s en vanaf de centrale hal naar de theaterzaal liepen de bezoekers over 14 stickers op de grond. Op elke sticker stond een stelling en het display bij de zaal gaf de score aan van hoeveel stellingen met ‘ja’ zijn beantwoord. Niet alleen in de voorbereidingen, maar ook op de dag zelf speelde toegankelijkheid een grote rol. Zo waren er schrijftolken en ringleiding aanwezig en zijn er pendelbussen ingezet om iedereen van het station naar het theater Spant! in Bussum te vervoeren. PINO vond het heel impactvol om bij de logistieke organisatie betrokken te zijn en zo een bijdrage te leveren aan de toegankelijkheid van het congres. De dag werd spectaculair afgesloten met een rappende psycholoog: Daisy Veenstra. Zij rapt de dag samen: “verbindt van mens tot mens / we maken samen pas verschil / als iedereen zich uit.”

Wilt u ook een event organiseren waarbij toegankelijkheid een grote rol speelt?