Waterbeheer is uitdagender dan ooit

Een bestuurlijk congres voor de Waterschappen om vooruit te kijken

Zeespiegelstijging, bodemdaling, langere periodes van droogte, vaker piekbuien en hoogwater, steeds meer schadelijke stoffen in het oppervlaktewater. Sprekende voorbeelden van hoe uitdagend waterbeheer tegenwoordig is. Voor de Unie van Waterschappen reden om de uitdagingen van het waterbeheer als centraal thema te kiezen van het jaarlijkse Waterschapscongres. Het moment om met waterschapsbestuurders vooruit te kijken. De rol van PINO? Meedenken over het concept van de middag, adviseren over de locatie Spant! en creatief sparringpartner in de programmering van acts en keynotes. Kortom, het ontzorgen van de opdrachtgever van A tot Z.

Op 20 juni kwamen 250 bestuursleden, directieleden, voorzitters en secretaris-directeuren van waterschappen bijeen in het Spant! in Bussum. Muzikanten met trommels en water brachten meteen de nodige energie in de zaal met hun drumboost openingsact. De plassen water op het podium stonden als metafoor voor een van de groeiende uitdagingen van de waterschappen. De openingsvideo bevestigde nog eens waarom die uitdagingen groter zijn dan ooit tevoren. Genoeg stof voor dagvoorzitter Tamara Markus om in gesprek te gaan met de voorzitter van de Unie van Waterschappen, Rogier van der Sande. Hij benadrukte nog eens het belang van elkaar ontmoeten in deze uitdagende tijden.

Keynotespreker en fotograaf Jimmy Nelson, ontroerde iedereen met zijn verhalen over ontmoetingen met stammen over de hele wereld. Over hoe hij het vertrouwen van hen won en zo een band wist op te bouwen. Met die inzichten gingen de deelnemers vervolgens de deelsessieronde in. Ook hier stond het onderwerp uitdagingen centraal met sessies over bestuurlijke weerbaarheid, de kansen van AI en de waterketen van de toekomst. PINO dacht mee over geschikte werkvormen, passende zaalopstellingen voor de deelsessies en nam de afstemming met facilitators uit handen. De Speld Live gaf ’s avonds met een vleugje humor een ludieke afsluiting van de dag.

Mogen wij jouw uitdaging vertalen naar een creatief eventconcept?