Liefde voor leren

We roepen bij PINO graag dat we van alle markten thuis zijn. Dat klopt ook, maar in sommige sectoren zijn we echt kind aan huis. Het onderwijs is er daar één van. Alles wat met leren en kennisdelen te maken heeft, is ons extra lief. Misschien omdat er ergens een schoolmeester in ons schuilt?

Het klimaat, innovatie, water, zorg en gezondheid: op een aantal terreinen kennen we de weg goed. Omdat we voor die sectoren tientallen evenementen, congressen en andere kennisbijeenkomsten organiseerden. Je krijgt dan vanzelf (een zekere mate van) verstand van zo’n onderwerp. Je leert het beroepsveld en de spelers kennen, je houdt de ontwikkelingen binnen zo’n branche bij en gaat stiekem een beetje van het onderwerp houden. Dat geldt ook voor het onderwijs. De afgelopen 25 jaar hebben we die sector leren kennen en sloten we studenten, docenten en ondersteunend onderwijspersoneel in ons hart. Het is het fundament van onze maatschappij. Malala Yousafzai, kinder- en vrouwenrechtenactiviste, zei niet voor niets: Eén boek, één pen, één kind en één leraar kunnen de wereld veranderen. Mooi dat wij op onze manier hier een steentje aan mogen bijdragen.

De laatste tijd mogen we weer veel voor het onderwijsveld doen. Als ik op onze kalender kijk, dan zie ik zo al vier mooie onderwijsbijeenkomsten die we net achter de rug hebben of die nog op de rol staan. Op de schrikkeldag van dit jaar verzamelden we in Bussum zo’n 350 deelnemers voor de Nationale Conferentie rond LLO: een Leven Lang Ontwikkelen. Dat deden we in opdracht van de LLO Katalysator.

Op zulke evenementen zien we dat het delen van kennis de wereld verder brengt

Op 27 maart mochten we voor meerdere ministeries het tweede Stagepact Event opzetten, dat draaide om gelijke kansen voor alle studenten. We kijken nu net terug op het O2PZ Symposium – een geslaagde bijeenkomst over het onderwijs in palliatieve zorg – en morgen zijn we druk met het congres de Staat van het Onderwijs, waarbij de onderwijsinspectie de laatste feiten, cijfers, ontwikkelingen, oorzaken en verbanden deelt met de beroepsgroep. Op zulke evenementen zien we dat het delen van kennis de wereld verder brengt. En daar worden we blij van. Bij PINO zijn we geloof ik allemaal een beetje een schoolmeester geworden die pas tevreden is als deelnemers wijzer naar huis gaan. Na welke bijeenkomst dan ook.

Zit je in de onderwijswereld en zoek je een organisator die je begrijpt? Of werk je in een heel andere sector en zoek je een partij die krachtig kan laten kennisdelen? Ik zal het antwoord op beide vragen verklappen: PINO brengt het samen!

Rogier Mulder

Mogen we onze kennis met jou delen?