Global Commission on Adaptation

Blik van de hele wereld gericht op lancering in Den Haag

Een bijzondere dag! Op 16 oktober 2018 zijn in de Ridderzaal in Den Haag de deelnemende landen en commissieleden van de Global Commission on Adaption aan de hele wereld gepresenteerd. Een highlevel bijeenkomst met een enorme impact en veel media-aandacht. En dat terwijl er slechts zes weken tijd was voor de complete organisatie. PINO werd ingeschakeld om de boel te ‘fixen’. En dat deden we ook! Hoe we daarin slaagden? Mathilda Buijtendijk, onze opdrachtgever vanuit de directie internationaal van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, vertelt erover.

“Sinds mei werken we aan de invulling van de Global Commission on Adaptation”, licht Mathilda toe. De commissie gaat landen wereldwijd overtuigen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. “De afgelopen maanden zijn er steeds meer landen aangehaakt en hebben we de commissie samengesteld. Een ingewikkeld beleidsproces!”

Alle hens aan dek
“In eerste instantie was het de bedoeling om de commissie te presenteren tijdens de Climate Change Conference eind van dit jaar in Katowice. Maar daar was geen plek meer in het programma. Daarom besloten we de World Food Day op 16 oktober aan te grijpen. Toen de kogel eenmaal door de kerk was, bleven er alleen nog maar zes weken over om de bijeenkomst te organiseren. En dat betekende alle hens aan dek.”

Precies wat we nodig hadden
PINO werd ingeschakeld om de organisatie in goede banen te leiden. “Met die keuze zijn we achteraf heel blij”, licht Mathilda enthousiast toe. “Ze schoven direct een gelegenheidsteam naar voren, dat ons volledig heeft ontzorgd en op de juiste momenten van waardevol advies heeft voorzien. Precies wat we nodig hadden! Want de bijeenkomst bleef maar groeien in de laatste weken. Van 10 naar 17 deelnemende landen. En van 15 naar 28 commissieleden. Die natuurlijk allemaal een plekje op het podium moesten hebben.”

Grote namen
“En dan hebben we het over grote namen”, vult Mathilda aan. Naast Ban Ki-moon, voorzitter van de commissie, stonden namelijk ook minister-president Mark Rutte, minister Cora van Nieuwenhuizen en vele buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders op het podium. “Voor deze mensen heeft PINO alles tot in de puntjes geregeld. Denk aan het registratietraject, de communicatie, vervoer vanaf Schiphol, hotelovernachtingen, persruimtes, communicatie. Alles! Dat konden we met een gerust hart aan het gelegenheidsteam overlaten.”

Altijd een glimlach
Maar de service ging nog verder! “PINO regelde ook dat Ban Ki-moon de volgende dag naar Groningen kon afreizen. Dat het programma werd omgegooid, toen bleek dat we 45 minuten later moesten beginnen. En dat een buitenlandse minister werd teruggevonden, die eventjes in de buurt was gaan winkelen. Je kunt het zo gek niet bedenken, ze zorgden altijd voor een passende oplossing. En telkens met een brede glimlach!”

Gezamenlijke topprestatie
Inmiddels zit het erop, maar Mathilda denkt nog vaak terug. Waar ze het meest trots op is? “Dat het ons gewoon gelukt is! Toen alle commissieleden op een gegeven moment klaarstonden voor de groepsfoto, besefte ik pas écht dat we met elkaar een topprestatie hebben geleverd.”

Mogen wij u ook ontzorgen?