Verduurzamen doe je van onderop

De tranisitie van onderop is in volle gang!

Met ruim 800 deelnemers, 30 workshops, plenaire sessies, een live verbinding met de klimaattop in Dubai en diezelfde avond een KRO-NCRV uitzending op NPO1 was de De Top van Onderop een groot succes. Als groen theater was Spant! in Bussum bij uitstek de geschikte locatie voor dit event. De Top van Onderop liet zien dat burgers en ondernemers in Nederland al samen aan de slag zijn gegaan. De transitie van onderop is in volle gang. PINO was de verbindende schakel om van begin tot eind regie te voeren over De Top van Onderop.

In Nederland bruist het van de duurzame initiatieven. Op De Top van Onderop was iedereen welkom. Jong en oud met voorbeelden uit de praktijk en inspirerende sprekers en optredens die laten zien hoe duurzaam het nu al kan. Er was voor deelnemers zelfs duurzaam pendelvervoer op HVO brandstof vanaf station Naarden-Bussum geregeld en op het toilet hing de duurzame rol van Bamboi. Aan alles was gedacht zelfs de lunch was volledig vegetarisch en zelfs deels veganistisch. In de poké bowl was de knapperige boon van Lekker Lupine! verwerkt. Acteurs waren ingezet om op een originele manier deelnemers de weg te wijzen. Liesbeth Staats was de dagvoorzitter. Een spoken word als aftrap, gevolgd door een keynote van demissionair minister, Rob Jetten.

Daarna verdeeld over de dag drie rondes van plenaire gesprekken met vooraanstaande personen en afgewisseld met een speech van de Toppers van Onderop. De jeugd liet ook van zich horen met de beste junior klimaatspeech 2023. Naast de crew van KRO-NCRV, die een programma opnamen voor de avonduitzending, moest er ook een live verbinding tot stand komen met de klimaatgezant van Nederland in Dubai. Als regisseur van het event zijn deze uitdagingen voor PINO geen probleem. Tussen de plenaire delen door waren er verschillende deelsessies met zelfs een workshop Loesje teksten schrijven. Wilde je even geen deelsessie volgen dan was er voldoende te ontdekken op het innovatieplein. De dag werd afgesloten met een borrel waarna deelnemers vol energie naar huis gingen om ’s avond nog de uitzending van De Top van Onderop te kijken.

Voor welke transitie wil jij een event organiseren?