Nederland in Transitie

Interactief Lustrumcongres Netbeheer Nederland

Madurodam, ooit het eerste circulaire stadje van Nederland, was op woensdag 9 november het decor voor de lustrumviering van Netbeheer Nederland (NBNL). Die middag had de vereniging van elektriciteit- en gasnetbeheerders haar brede netwerk van stakeholders uitgenodigd voor een interactieve plenaire dialoog over de (energie)transitie in Nederland. PINO ontzorgde in de logistieke en facilitaire organisatie. Richtte de registratiemodule in, dacht mee over het eventdesign; van het vertalen van inhoud naar een passende vorm tot en met de aankleding en beleving die aansluiten bij het doel van de bijeenkomst. Een rol waarbinnen PINO haar kennis en ervaring maximaal kan inbrengen.

Die middag stonden twee vragen centraal. Wat is de rol van de netbeheerders in de bredere transitievraagstukken van Nederland en welke gamechangers zijn er nodig zijn om de energietransitie te realiseren? Het format werd een plenair interactief programma waar netbeheerders, deskundigen en de ruim 100 deelnemers met elkaar in gesprek gingen. De Speld LIVE deed op geheel eigen wijze de aftrap van de middag en had daarvoor een ‘blik kritische burgers uitgenodigd’. Daarna volgde een panelgesprek dat werd ingeleid met een videoboodschap van minister Rob Jetten. De voorzitter en de algemeen directeur van NBNL hadden een openhartig gesprek waarin deelnemers mee konden praten over de rol die netbeheerders vervullen in de transitie.

Vervolgens kregen meerdere deskundigen van buiten het eigen vakgebied het podium zoals Eva Rovers van Bureau Burgerberaad, Valentijn Wösten jurist van MOB en Tim van Hattum van de WUR over de transitie in Nederland. Na de pauze gaven vertegenwoordigers van TenneT, Greenpeace en Sustainable Industry Lab elk een pitch om hun gamechanger aan te dragen voor het halen van de energietransitie. Wat vinden zij van elkaars gamechanger en hoe ziet het publiek dit? Dat werd duidelijk met de stemkaartjes in groen en rood.

Waarover wilt u het publiek laten stemmen?