Duurzame Luchtvaart Evenement

‘We moeten concretiseren, innoveren en versnellen’

Lodewijk Asscher en Mark Harbers zaten op maandag 28 augustus op vliegveld Teuge allebei in een elektrisch vliegtuig aan het stuur. “Een waanzinnig mooie ervaring” noemt de voorzitter van de Duurzame Luchtvaarttafel zijn eerste proefles. De minister van Infrastructuur beschrijft het pioniersgevoel dat hij daar hoog boven in de lucht had. “We hebben dit soort grensverleggers nodig.” De twee openden samen met dagvoorzitter Brecht van Hulten het Duurzame Luchtvaart Evenement.

Met het evenement en met de Duurzame Luchtvaarttafel waar Asscher de onafhankelijk voorzitter van is, werkt de sector aan verduurzaming. Daarvoor kwamen circa 250 luchtvaartprofessionals en studenten samen bij E-Deck, de hangar van elektrische vliegschool E-Flight Academy.

PINO hielp met de productie van het evenement en de ontwikkeling van het concept. Zo werd de opening met minister Harbers en Lodewijk Asscher opgevolgd door een keynote van oud-weerman en meteoroloog Gerrit Hiemstra. Klimaatverandering heeft grote gevolgen, zegt Hiemstra. “We krijgen een andere samenleving met meer en sterkere weersextremen. Het leidt tot grote economische verschuivingen. Ook de luchtvaart gaat veranderen, we kunnen ons alleen nu nog niet voorstellen hoe. En u en ik veranderen ook.”

We hielpen ook met het samenstellen van een innovatiemarkt. Lichtgewicht composiet, een betere elektromotor en waterstofvliegtuigen: de innovatiemarkt tijdens het Duurzame Luchtvaart Evenement liet goed zien wat de Nederlandse luchtvaartsector allemaal al kan en doet. Buiten de hangar stond een groot apparaat met aan weerszijden de klep open: een GPU die draait op waterstof. Groningen Airport Eelde had daarmee voor de zomer een wereldprimeur, zo zagen we al bij het New Energy Forum.

Ook op organisatorisch vlak droeg PINO een duurzaam steentje bij. Met volledig vegetarische catering, mobiele elektrische laadpalen op de parkeerplaats en pendelvervoer om reizen met het OV te stimuleren. Bovendien wist PINO de Duurzame Luchtvaarttafel te inspireren om uit naam van alle sprekers en deelnemers 200 bomen te doneren via Trees For All.

Wilt u ook een evenement organiseren dat bruist van de innovatie?