Bereikbaarheidsfestival IenW

Samen sparren over het beleid

Nederland bereikbaar houden staat hoog op de agenda bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Bereikbaarheidsfestival op 28 september stond dan ook in het teken van dit belangrijke onderwerp. IenW’ers werden gestimuleerd tot integraal samenwerken in Theater Amare, op steenworp afstand van het ministerie. PINO verzorgde samen met Brain Fuel het interactieve programma, en nam alle organisatorische zorgen uit handen.

“…Iedereen heeft het recht heeft om zich te kunnen verplaatsen om de bestemming te bereiken…” – aldus Minister Harbers tijdens het Commissiedebat Strategische Keuzes in Bereikbaarheid. Waar hij aan toevoegde: “Maar in een ingewikkeld land als Nederland is dat natuurlijk nooit een onbegrensd recht, want dat moet wel passen binnen de geldende publieke kaders van bijvoorbeeld veiligheid, klimaat en leefomgeving.” Het Min IenW heeft een sterke mobiliteitsvisie voor 2050. En het waarmaken lukt alleen als iedereen achter het beleid staat. Het doel van het Bereikbaarheidsfestival is dan ook samen sparren over de concrete invulling van het beleid. De bezoekers gingen actief aan de slag met integraal samenwerken. Deelvisies en thema’s vonden elkaar in deze samenwerkingsvorm. IenW’ers van deelmobiliteit gingen bijvoorbeeld in gesprek met IenW’ers die zich bezighouden met de fiets. Of luchtvaart leerde meer over goederenvervoer.

Hoe zag het interactieve programma eruit? We startten met een vegetarische lunch, waarna iedereen zich verplaatste naar de moderne Amare Studio voor de plenaire opening. Jan Hendrik Dronkers, Secretaris-Generaal van Min IenW, hield een speech. En spoken word artist Justin Samgar verzorgde een muzikaal verhaal over de lastige puzzel om zaken als vervoer, wonen, klimaat en voorzieningen samen te brengen. Radio DJ Ron Lemmens was de dagvoorzitter. Naast het begeleiden van het programma, nam hij met ons een podcast op die we voor, tijdens en na het festival inzetten.

Voorafgaand luisterden de bezoekers een podcast met DG’s Ruth Clabbers en Kees van der Burg. Tijdens het event nam hij on-the-spot interviews af die werden gebruikt voor de podcast achteraf.

Na de plenaire opening was het tijd voor deelsessies. Brain Fuel, een creatief facilitatorbureau, zorgde voor de invulling van dit programmaonderdeel. We organiseerden een Werkplaats waar bezoekers ideeën konden pitchen over hun deelvisie. Dit zorgde voor veel input en feedback van collega’s. Of deelnemers bezochten de Tafel van Vier, waarbij ze op zoek gingen naar een balans tussen drie deelvisies via een creatief tafelkleed. Tot slot was er de Beleidsdokter: pitch de kansen die je ziet, en ontvang een vragenvuur van de dokters. Ondertussen verzorgden we in de Foyer een Proeverij van posterpresentaties. Bezoekers gingen vrijblijvend met elkaar in gesprek over bereikbaarheidsdoelstellingen. In dezelfde foyer sloten we het festival af met de Steven de Geus band en lekkere hapjes en drankjes.

PINO organiseerde deze waardevolle bijeenkomst van A tot Z. We dachten mee tijdens de ontwikkeling van het inhoudelijke concept. Ook begeleidden we de communicatie, zoals het realiseren van de podcastserie. Verder namen wij de logistiek uit handen: we legden de puzzel van het blokkenschema, regelden de registratie, hadden nauw contact met de locatie en verzorgden de aankleding. Het leidde tot een festival vol inspiratie en waardevolle ontmoetingen.

Mogen wij u ontzorgen?