Wat is je schoenmaat?

Bij alles wat je doet, moet je tegenwoordig naar je voeten kijken. Of eigenlijk naar de voetafdruk die je achterlaat. Want als de wereld je lief is, maak je die zo klein mogelijk. Bij PINO kijken we vooral vooraf hoe we onze afdruk kunnen verkleinen.

Je zou zeggen dat evenementen in wezen weinig duurzaam zijn. We tuigen steeds tijdelijk iets op voor vaak honderden mensen, die heus niet allemaal te voet of op de fiets komen. We geven ze te eten en te drinken, waarbij je bijna niet ontkomt aan wat verspilling. We kleden de boel aan, zorgen voor licht, geluid, toeters en bellen en breken daarna de boel weer af. Dat klinkt niet als een kleine voetafdruk. Moeten we dan maar ophouden met congressen en evenementen? Moeten we bijeenkomsten voortaan alleen nog maar online organiseren, iedereen thuis met een broodje achter een eigen scherm? Natuurlijk niet. Want juist elkaar in het echt ontmoeten, kennis delen en oplossingen bedenken levert iets superduurzaams op: duurzame relaties die een duurzame toekomst maken. Los daarvan kun je op evenementen betere keuzes maken. Bij PINO vinden we dat nogal vanzelfsprekend. Wij keken al naar onze voeten voordat iedereen dat deed. We hebben inmiddels een scherp oog voor alles waar duurzaamheid in schuilt.

Hoe houd je de voetafdruk klein tijdens evenementen?

Zo selecteren we locaties behalve op hun centrale ligging ook op hun energiegebruik en afvalmanagement. Bij transport kiezen we het liefst voor elektrisch of openbaar vervoer. Ons eigen wagenpark is 100% elektrisch. Bij catering is vegetarisch ons uitgangspunt en kiezen we het liefst voor lokaal en biologisch. Papier gebruiken we alleen als het niet anders kan en we zorgen op slimme manieren dat het aantal gasten dat onverwacht niet komt, zo laag mogelijk blijft. Zo verspillen we veel minder. Voor de aankleding en presentatiemiddelen zoeken we altijd het meest milieuvriendelijke materiaal. Toch gaat duurzaamheid niet alleen over middelen en materialen: ook over mensen. Wij zorgen overal dat iedereen zich welkom voelt. Bijvoorbeeld door zich te kunnen herkennen in wie er op het podium verschijnt. Wij vinden dat een evenement per definitie inclusief moet zijn. Met onze aanpak staan we als koploper in Nederland op de derde trede van de onafhankelijke CO2-prestatieladder. En we klimmen met onze kleine voeten nog verder die ladder op. Als het aan ons ligt tot de hoogste vijfde trede!

Wat is de schoenmaat van jouw organisatie? En hoe houd je de afdruk klein tijdens evenementen? Zet de slimste stap en vraag naar onze ideeën over jouw duurzame bijeenkomst.

Pieter Schure

Mogen we samen met jou slimme stappen zetten?