Nieuw!

PINO's blog april 2019

Het is altijd een toverwoord: nieuw. Waarschijnlijk is dat woord de reden dat u deze blog leest. Het woord valt vaak, maar zelden is iets nieuws echt nieuw. Meestal is het iets dat we al lang kennen in een ander papiertje. Oude wijn in nieuwe zakken eigenlijk.

Net als de lente, waarin we het nieuwe leven vieren: openspringende knoppen, huppelende lammetjes en vrolijke paaskuikens. Terecht dat we daar met z’n allen zo blij van worden. Maar echt nieuw is het allemaal niet: we zien elk jaar dezelfde knoppen, lammetjes en kuikens. Niet letterlijk, maar toch. De natuur herhaalt zichzelf. En mensen doen dat al helemaal. Anders dan de natuur denken mensen vaak dat het ontzettend nieuw is wat ze doen. Daar dacht ik aan toen ik vorige week las over de tweeduizend jaar oude snackbar, die archeologen hebben ontdekt in Pompeï. Een twintig eeuwen oud eettentje dat verrassend veel lijkt op een cafetaria dat je tegenwoordig bijna op elke straathoek ziet. En zo is het met meer. Circulariteit heette vroeger de kringloop en wat we nu ineens scrummen noemen, deden we eigenlijk al tientallen jaren in elk goed werkoverleg. Maar goed, af en toe ergens een sticker met het woord ‘nieuw’ opplakken werkt wel. We lopen er dan wat harder voor.

Met evenementen is dat niet anders. Mensen samenbrengen, elkaar laten ontmoeten, kennis en ideeën laten delen: het is van alle tijden. Zelfs groepjes oermensen zullen bijeenkomsten hebben gehad die we nu graag een workshop, seminar, congres of happening noemen. Natuurlijk, de vorm verandert. We worden steeds digitaler en interactiever. Toch blijft in de kern een ontmoeting een ontmoeting. Tenminste, zo zien we dat bij PINO. Hoe graag we ook nadenken over verrassend nieuwe vormen en methoden, het aloude ontmoeten blijft het hoofddoel. We snappen wel dat een verse verpakking helpt om mensen te motiveren elkaar te ontmoeten. En het klinkt misschien negatief: oude wijn in nieuwe zakken. Weet dan dat bewaarwijnen het meest smaakvol en waardevol zijn. En dat wij prachtige nieuwe zakken kunnen maken.

Wilt u ook eens mooie, oude wijn uit een prachtige nieuwe zak proeven? Dan komen we daar graag de beste voorbeelden van uitschenken.

Pieter Schure