Hybride blijkt gouden formule

Margreet van der Velde | projectleider bij EnTranCe

Een dynamisch hybride programma van keynotesprekers, workshops, live demonstraties en razende reporters. In het voorjaar van dit jaar durfden EnTranCe, New Energy Coalition, Hive.mobility en Hanzehogeschool Groningen hun nek uit te steken om het voormalige EnTranCe Festival in een nieuw, innovatief jasje te steken. Het New Energy Forum werd een hybride evenement dat zowel de live als online bezoeker mee zou voeren in de ni euwste en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van energie en transitie. Het collectief aan opdrachtgevers uit Groningen vond in het Utrechtse evenementenbureau PINO de partner om de productie van dit vernieuwende evenement uit handen te nemen.

‘We organiseren regelmatig evenementen om kennis en innovaties op het gebied van energietransitie uit te wisselen’, aldus Margreet van der Velde, projectleider bij EnTranCe, ‘maar dít was een volledig nieuwe opzet, we hadden een andere – hybride – setting nodig. We hadden behoefte aan een organiserende partij die meedenkt en de vele ideeën van de betrokken partijen wist te katalyseren om het programma concreet te maken. Door een eerdere samenwerking, tijdens de Klimaattop in 2017, vonden we in PINO de partner die ons wist bij te staan in de organisatie, het behouden van overzicht en het goed neerzetten van zowel de live als de online kant van dit event. We wilden een bepaald niveau neerzetten en dat heeft voor deze eerste editie zeer goed uitgepakt. Dit smaakt naar meer. Voor een volgende editie willen we het forum ook nationaal en internationaal op de kaart zetten, en daar is de hybride vorm uitermate geschikt voor.’

De gouden driehoek

‘We hebben met elkaar de goede snaar geraakt’, vervolgt Jeroen Coers – projectleider en partner bij PINO. ‘In een relatief korte tijd hebben we een goed resultaat neergezet. Door de energie in de projectgroep heeft niemand een moment getwijfeld of het goed zou komen. De opdrachtgevers hebben het aangedurfd iets nieuws te doen. Iedereen heeft de schouders eronder gezet en is er voor 300 procent voor gegaan.’ Uniek aan dit evenement was niet alleen de hybride vorm, maar ook de verbinding die tot stand werd gebracht tussen de ‘gouden driehoek’: de wetenschap, het bedrijfsleven en het onderwijs. Het evenement vond plaats in en rondom de hogeschool, een locatie die niet direct voor de hand liggend is als je een uitdagende, technische productie wilt draaien. Toch wist het projectteam EnTranCe, de proeftuin tot volwaardige eventvenue om te bouwen. Jeroen: ‘Het voelde weer als een écht event neerzetten, we mochten weer troubleshooten, met beide benen in de klei een productie draaien en daarbij op hoog niveau online erin ‘fietsen’. Daarnaast is het tof om te zien dat heel veel kan, ook op een locatie als een eigen school of bedrijfsterrein’, aldus Jeroen.

Een partner die ons wist bij te staan in de organisatie, overzicht bewaren en het goed neerzetten van zowel de live als online versie.

Razende reporters

Eén van de hoogtepunten van het evenement waren de razende reporters. De online bezoeker werd interactief betrokken bij het programma door reporters die de kijker meevoerden langs de verschillende live demonstraties – zoals een raceboot op waterstof of een LED-techniek die het groeiproces van planten beïnvloedt. Margreet: ‘De studenten waren daar ook erg tevreden over. Er is veel technische knowhow voor nodig om dit vlekkeloos te laten verlopen. Bij PINO hebben we die kundigheid ervaren. Zijn ze ergens minder mee bekend, zoeken ze dit tot in de detail uit en pakken het op, dat is voor ons als opdrachtgever heel fijn.’ Er wordt dan nu ook al ambitieus vooruit gekeken naar de volgende editie in 2022. Margreet: ‘We gaan nog een stap verder, door volgend jaar ook de EnTranCe Award uit te reiken. Deze eerste editie is een startschot geweest voor de komende jaren, waarin we nóg meer mensen willen bereiken en oog blijven houden voor de verbinding van studenten met de stad, met de focus op energietransitie.’

Dit artikel is geplaatst op events.nl

Een online, live of hybride event kent voor ons geen geheimen.