Waterschapsdag 2019

Veranderende rol van bestuurders

Op 20 maart vonden de Waterschapsverkiezingen plaats. Een belangrijke dag voor de Nederlandse waterwereld. Maar wat verwacht de burger eigenlijk van de bestuurders die straks (opnieuw) worden gekozen? Die vraag stond twee dagen eerder centraal tijdens de Waterschapsdag in het Haagse Diligentia. Daar gingen voorzitters, bestuurders en secretarissen-directeuren van de waterschappen samen met hun politiek-bestuurlijke netwerk in gesprek over de veranderende rol van de overheid en de waterschapsbestuurder in het bijzonder.

PINO mocht deze dag voor de vijfde keer op rij organiseren in opdracht van de Unie van Waterschappen. De aanwezigen kregen direct bij aanvang van het programma een aantal persoonlijke vragen voorgeschoteld door dagvoorzitter Sacha de Boer en de BuzzMaster side-kick. Want wie zitten er eigenlijk in de zaal? Plezierdobberaars? Miezerfietsers? Of misschien wel stormtrotseerders? Na de vragenronde overhandigde Rogier van der Sande, de nieuwe voorzitter van de Unie van Waterschappen, een welverdiende Unie-penning aan zijn voorganger Hans Oosters.

Natuurlijk was er ook ruimte voor de jongere generatie op het podium. Frisse blikken van buitenaf. Gevoed met vragen en stellingen uit de zaal, die via de Buzzmaster het podium bereikten. In een huiskamersetting nodigde Sacha de Boer om de beurt een drietal sprekers uit op haar bank. Het Agrarisch Jongeren Kontakt, de Jonge Klimaatbeweging en hoogleraar Marcel Boogers. Elk met een eigen visie op de rol van het waterschap en een oproep aan de bestuurders. Rogier van der Sande deed daar nog een schepje bovenop in zijn afsluitende jaarrede. Want: de veranderende omgeving vraagt om een modern bestuur! En daarvoor is tijdens de Waterschapsdag een mooie basis gelegd.

Bent u ook op zoek naar frisse blikken?