Waterschapsdag 2017

Monsterbuien en droogte

“Goedemorgen en welkom bij deze extra nieuwsuitzending.” Zo opende presentator Maarten Bouwhuis de Waterschapsdag op 20 maart 2017. Speciaal voor deze gelegenheid was het podium in Theater Diligentia in Den Haag omgebouwd tot een nieuwsstudio. Compleet met journaaltunes, camera’s en illustrerende nieuwsbeelden. Alles bedoeld om de gevolgen van het veranderende klimaat voor het voetlicht te brengen. Want de noodzaak tot handelen staat als een paal boven water. We krijgen in ons land steeds vaker te maken met enorme hoosbuien en langdurige periodes van droogte.

PINO verzorgde samen met Clock Studio’s het concept en de organisatie van de show, in opdracht van de Unie van Waterschappen. Met een fictieve nieuwsuitzending, die zich afspeelde in het jaar 2028, werd een kijkje in de toekomst gegeven. NOS-weerman Gerrit Hiemstra kon het publiek – bestaande uit zo’n 250 voorzitters, directeuren en bestuurders van waterschappen en hun politiek-bestuurlijke netwerk – vertellen dat er een spectaculaire monsterbui over Nederland was getrokken. Met weinig schade gelukkig, omdat er op tijd maatregelen zijn genomen.

Natuurlijk was de nieuwsuitzending fake. Maar hoe realistisch is zo’n monsterbui eigenlijk? En hoe kunnen we ons voorbereiden op de gevolgen ervan? In een dynamische talkshow kwamen verschillende experts aan het woord om antwoord hierop te geven. Naast Hans Oosters (voorzitter Unie van Waterschappen), ook demissionair minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), Ina Adema (VNG) en Maxime Verhagen (Bouwend Nederland). Hun antwoorden werden geïllustreerd met beelden van voorbeeldprojecten door het hele land. De Waterschapsdag werd afgesloten met de overhandiging van een Unie-penning aan de minister en een lovende afscheidsspeech.

Mogen wij u ontzorgen?