Waterinnovatiedag 2018

Nederland waterland

Droge voeten, schoon water en voldoende water: het lijkt zo vanzelfsprekend in ons land. Maar niets is minder waar! De watersector is voortdurend in beweging om te zorgen voor een veilig, duurzaam en schoon Nederland. En dat mag gezien worden. Daarom organiseerde PINO in opdracht van de Unie van Waterschappen voor de zevende keer de jaarlijkse Waterinnovatieprijs. Een etalage voor innovatieve waterprojecten. Twee weken ervoor maakten we ook de netwerkdag van de Dutch Water Authorities mede mogelijk. De internationale vlag waaronder de waterschappen in het buitenland actief zijn.

PINO zet waterkennis op de kaart

Maanden geleden is PINO al gestart met het intensieve inschrijf- en jurytraject voor de Waterinnovatieprijs 2018. Op 29 november was het eindelijk zover: de winnaars werden op feestelijke wijze bekendgemaakt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De deskundige jury moest kiezen uit maar liefst 125 inzendingen, verdeeld over vier categorieën. En dat is ze gelukt! De prijs ging naar een oplossing die ervoor zorgt dat dijken niet bezwijken door piping, een biologische zuiveringstechniek die medicijnresten uit het water laat verdwijnen, een initiatief waarmee boeren zelf het waterpeil in hun grondgebied kunnen inregelen én een project dat regenwater omzet in drinkwater. Stuk voor stuk winnaars die hét bewijs vormen dat kennis, creativiteit en innovatiekracht volop aanwezig zijn.

 

Die kennis en kunde zetten de waterschappen ook in over de grens. Op plekken waar waterbeheer grote uitdagingen kent. Op 13 november organiseerde PINO in samenwerking met de Unie van Waterschappen een netwerkdag om waterschappers te enthousiasmeren voor dit werk in het buitenland. Het programma bestond uit een landenmarkt, een workshop ‘proeverij’ en 14 pitches van Blue Deal projecten. Een initiatief waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Buitenlandse Zaken en de waterschappen tot 2030 zo’n 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen. De netwerkdag resulteerde in waardevolle matches tussen waterschappers die buitenlandervaring willen opdoen en Blue Deal projecten die waterexperts zoeken.

Zoekt u een etalage voor uw kennis en expertise?