Towards a European circular plastics economy

Lancering van het European Plastics Pact

Ondanks de vele voordelen die kunststoffen bieden, staan we voor een enorme uitdaging om plasticverspilling en zwerfafval te verminderen. Om dit aan te gaan werd op 6 maart 2020 het European Plastics Pact gelanceerd in Brussel. In december 2019 was PINO al aanwezig bij de onderhandelingsbijeenkomst ter voorbereiding op het pact en ditmaal ondersteunde ze het officiële lanceringsevenement, van logistiek en showregie tot communicatie.

In congrescentrum The Square te Brussel kwamen koplopende landen en bedrijven bijeen voor de ondertekening van het European Plastics Pact. Minder plastic afval, minder plastic ten behoeve van producten, meer recyclen en meer hergebruiken. Dat is waar de 14 nationale overheden en 84 bedrijven en andere organisaties, die het pact ondertekenden, voor staan. Met het pact is een publiek-private coalitie gevormd die streeft naar een Europese circulaire kunststofeconomie. Omdat we het volgende generaties verschuldigd zijn om deze aarde gezonder en schoner achter te laten dan nu.

Nederland is één van de initiatiefnemers van het pact en heeft samen met meer dan tachtig andere organisaties uit heel Europa bijgedragen aan de uiteindelijke inhoud van het European Plastics Pact. Minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen: “Als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, moeten we naast schone energie ook naar schone grondstoffen kijken. Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken. Door samen te werken met al deze partijen op Europese schaal kàn het wel.” Daar sluit PINO zich graag bij aan.

Ook een lancering op de planning?