Stille tocht naar de Waalsdorpervlakte
Ontzettend bijzonder om achter de schermen mee te kijken bij dit gedenkwaardige evenement.
PINO collega’s Lynn, Roos, Tara en Roza liepen een dag mee met de organisatie van de Dodenherdenking Waalsdorpervlakte op 4 mei 2024. Een waardevol project met veel historie en volledig georganiseerd door vrijwilligers. Aan PINO de vraag om dit jaar de logistiek en communicatie te observeren om zo te ondersteunen bij volgende edities.
De Waalsdorpervlakte is een vlakte in het duingebied Meijendel bij Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier meer dan 250 mensen geëxecuteerd, voornamelijk verzetsstrijders. Aan de herdenking doen elk jaar duizenden mensen mee. Zij lopen in een lange stoet langs het verzetsmonument, waarbij de genodigden en nabestaanden vooraan lopen. Het hele jaar is het op de vlakte stil, maar op 4 mei luidt de bourdonklok stevige slagen. De klok blijft luiden tot iedereen het monument is gepasseerd.
De vereniging Erepeleton Waalsdorp is verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse Dodenherdenking. Donald van Pelt, voorzitter van het Erepeleton, en Folkert Roosjen, Hoofd Veiligheid zijn hierbij in de lead. En hier komt veel bij kijken.
Donald: “Veiligheidsregio Haaglanden, de GHOR, de samenwerking met Defensie en de eigenaar van het terrein Dunea (Natura 2000 gebied), alles moet logistiek tot in de puntjes verzorgd worden. Omdat de herdenking live wordt uitgezonden op de televisie is er ook nog een afstemming met RTL want alles moet kloppen. Kortom, het hangt samen van zoveel factoren. Dat samen met alle vrijwilligers ervoor te zorgen dat de herdenking in deze vorm elk jaar, veilig en bovenal kan plaatsvinden, daar gaat het om!”
Daar herkent ons team zich in; waardevolle ontmoetingen en verbindingen creëren en zo bijdragen aan de bouw van een betere toekomst. Dit doen we onder andere vanuit ons MVO-beleid, maar vooral omdat we het intrinsiek belangrijk vinden. Daarom keken we mee en gaven advies over het verbeteren van het proces rondom logistiek en facilitair. Ook keken we kritisch naar de communicatie met de bezoekers. Met de duizenden bezoekers en de huidige omstandigheden in de wereld is het namelijk niet zomaar een herdenking meer. Het is echt een event met een verhoogd risico. En ook na de Dodenherdenking op de Dam de grootste herdenking. Vroeger kwam bijvoorbeeld alleen de wijkagent even langs, nu is veiligheid een cruciaal onderdeel van de organisatie en uitvoering.
Het was ontzettend bijzonder om achter de schermen mee te kijken bij dit gedenkwaardige evenement. Het team van PINO kijkt uit naar een samenwerking met de vereniging en alle vrijwilligers die het mogelijk maken.
Mogen wij u ontzorgen?