Ruimte voor de Rivier 2.0
- Water
De officiële aftrap!
Weet je het nog? De evacuaties in de jaren 90 door extreem hoogwater? Een wake-up call voor het anders inrichten van het rivierengebied. Niet alleen met de bekende dijkverhogingen, maar ook met capaciteitsverhoging van rivieren. Dat resulteerde in het programma Ruimte voor de Rivier. Een groot succes! Maar de huidige ontwikkelingen vragen nu om de volgende stap: Ruimte voor de Rivier 2.0. PINO’s stap? De aftrap organiseren.
Symbolische starthandeling
Blauwe lucht, ‘zonder jas’-weer en prachtig uitzicht. Aan de oevers van de Waal in Zaltbommel kwamen op donderdag 3 april ruim 80 deelnemers samen. Deelnemers van Rijk en regio: Deltaprogramma Rijn; Deltaprogramma Maas; Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Met het projectteam ontwikkelden we een passende starthandeling: samen een puzzel leggen als symbool voor de verschillende uitdagingen in het rivierengebied. De officiële aftrap voor Ruimte voor de Rivier 2.0!
Onder andere minister Barry Madlener legde een puzzelstuk mét handtekening: “Ruimte voor de Rivier 2.0 is een fantastisch plan, we houden Nederland hiermee veiliger dan ooit. Tegelijkertijd zorgen we dat ook in drogere periodes de rivieren bevaarbaar blijven en dat we in die tijd het zoet water beter kunnen verdelen en gebruiken.”
PINO’s puzzelstukken
PINO houdt ook wel van zo’n uitdagende puzzel. De organisatorische puzzel waarbij elk stukje perfect op zijn plek valt. En als een puzzelstukje niet past, dan ben je flexibel. Projectmanager Lourien vertelt: ‘’Het was goed zoeken naar een passend programma. Ik ontwikkelde verschillende programmavoorstellen. Net zolang totdat iedereen tevreden was. Voor mij was dat het startsein voor de verdere organisatie. Registratie, deelnemerscommunicatie, aankleding of pendelvervoer: alles! De drie belangrijkste puzzelstukken komen dan samen: concept, communicatie en organisatie.’’
Fanatiek flexibel
En bij het flexibele voortraject blijft het niet. Op de bijeenkomst zelf is het de kunst om die flexibiliteit on-the-spot te tonen. Zo werd één dag van tevoren de starthandeling nog van buiten naar binnen verplaatst vanwege de dynamische agenda van Minister Barry Madlener. En Lourien werd ziek: ‘’Super jammer, ik had er zó graag bij willen zijn. Maar mijn collega Sanna nam mijn rol vlekkeloos over. Dat laat zien waarom flexibiliteit zo belangrijk is.’’
Hoeveel stukjes heeft jouw puzzel?