Rondleidingen faunatunnel Monnikenberg

Vanaf nu zijn alleen dieren nog welkom

Zondag 22 april was PINO voor het project verbreding A27/A1 vroeg in de veren om het natuurgebied rondom de nieuwe faunatunnel Monnikenberg klaar te maken voor rondleidingen door het gebied. Het natuurgebied is namelijk alleen nog toegankelijk voor alle dieren die de faunatunnel gebruiken om veilig de A27 en het spoor te passeren. Ruim 90 geïnteresseerden kregen deze zondag van Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie 3Angle een rondleiding door het natuurgebied en PINO zorgde dat logistieke organisatie en de registratie in goede banen werd geleid.

Nieuwe hangplek voor dieren

Rijkswaterstaat wil schade aan de natuur door de verbreding van de A27 zoveel mogelijk beperken en heeft daarom onder de A27 bij Hilversum een nieuwe faunatunnel aangelegd. De A27 doorkruist namelijk de Utrechtse Heuvelrug, een belangrijk leefgebied voor verschillende diersoorten, dat onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland. Dit netwerk wil natuurgebieden beter met elkaar verbinden, zodat dieren, zoals reeën, dassen en reptielen zich van het ene leefgebied naar het andere kunnen verplaatsen. En daarmee hun leefgebied kunnen uitbreiden. Uiteindelijk zal het gebied zich ontwikkelen tot kleinschalige heide afgewisseld met bosranden en bomen.

 

De werkzaamheden van de faunatunnel zijn recent afgerond. Een mooi moment dus om geïnteresseerden een unieke rondleiding aan te bieden. Het enthousiasme was groot, want alle rondleidingen waren volgeboekt. Het publiek heeft met eigen ogen gezien en gehoord hoe de kwaliteit van de natuur rond de A27 is verbeterd. Of de ecologische verbinding en inrichting ook echt werkt, weet Rijkswaterstaat pas over een aantal jaren. Tot die tijd krijgt de natuur alle ruimte om zich in alle rust te ontwikkelen. En het publiek? Zij moeten geduldig wachten tot er eventueel nogmaals rondleidingen door het natuurgebied worden georganiseerd.

Op zoek naar een leuke hangplek voor uw bijeenkomst?