Klaar voor de nieuwe omgevingswet?

De omgevingswet in actie

De Schakeldag 2023 van Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) zit erop. Meer dan 900 bezoekers meldden zich op maandag 30 oktober in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. Samen gingen de deelnemers in gesprek over de nieuwe Omgevingswet, die bijna van start gaat.

De Omgevingswet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. En die ruimte is van belang, en het thema van de dag sloot daar perfect op aan: met omgevingswet in actie, kennis voor nu! Vanuit heel Nederland reisden deelnemers af om met elkaar in gesprek te gaan, vragen te stellen en vooral ervaringen uit te wisselen. Gemeenten, omgevingsdiensten, adviesbureaus, waterschappen en het bedrijfsleven luisterden aandachtig naar de diverse sprekers. ‘De ogen en oren van de nieuwe Omgevingswet’, zo noemt DG Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen het publiek van de Schakeldag.

Hoe je in actie komt liet illusionist George Parker zien. Met een rood touw liet hij zien hoe je optimaal en creatief samenwerkt. Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sloot aan met een videoboodschap over het belang en de kansen van de nieuwe wet:

‘’We gaan in Nederland enorme transities in: een circulaire economie, landbouwhervorming, de energietransitie, noem maar op. Daar is de huidige wetgeving niet op ingesteld. We moeten daar echt integraal naar kunnen kijken als overheid. En daar hebben we de Omgevingswet hard bij nodig.’’

PINO verzorgde onder andere een sfeervol aangekleed kennisplein met een ijskar met Italiaans schepijs, een escaperoom en groene aankleding. Voor een waardevolle verslaggeving van de dag was tekenaar Joyce van Kerckhove aanwezig die een live wandverslag van de dag maakte. Verder namen onze projectmanagers Tessy en Roos alle zorg uit handen wat betreft het begeleiden van de sprekers, de registratie van A tot Z, de logistiek van 70 kennissessies indelen en het contact met de leveranciers en locatie.

Mogen we met je meedenken?