IT-G5 TESTFEST

Praten met de weg

In de toekomst kunnen voertuigen met elkaar en met installaties langs de weg communiceren. Een ‘on board unit’ waarschuwt de bestuurder op een veilige manier voor mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties. Deze nieuwe ITS-G5 communicatietechniek werd begin juli een week lang getest op de A16. Het testpanel bestond uit 17 internationale marktpartijen en wegbeheerders en 20 testvoertuigen. Rijkswaterstaat was gastheer van dit allereerste ITS-G5 TESTFEST van InterCor. Een Europees ITS-project, gedeeltelijk gefinancierd door de Europese Unie. In opdracht van Rijkswaterstaat was PINO de hele week op locatie om het ‘feest’ in goede banen te leiden.

Oefenen op het testcircuit

Uitvalsbasis was het doorgaans rustige steunpunt van Rijkswaterstaat in Dordrecht, dat voor de gelegenheid een flinke metamorfose onderging. PINO heeft onder andere meegedacht over de inrichting en aankleding van de locatie. Zonder de veiligheid van de deelnemers uit het oog te verliezen. Voor de 75 deelnemers werd er mobiele werkruimte gecreëerd en een mobiele gsm-mast zorgde voor de wifi-verbinding. De deelnemers werden warm welkom geheten en de hele dag voorzien van drankjes en voldoende versnaperingen.

 

En het testen? Dat gebeurde buiten op het testcircuit en op de drukke A16, tijdens live verkeerssituaties. Natuurlijk was het testen niet alleen een feest, maar ook heel leerzaam. Er is ontzettend veel data verzameld die de komende tijd wordt geëvalueerd en gebruikt om de specificaties van de communicatiesystemen aan te scherpen. Met als doel een goede samenwerking tussen ITS-apparatuur van verschillende landen en aanbieders. Zodat we de verkeersveiligheid in Europa kunnen vergroten.

Wilt u ook een 'feest' organiseren?