Internationaal Beiaardierscongres
- Special
''Er ging een wereld voor mij open!'' - Projectmanager Allet
Eind augustus was het zover: de 21e editie van het vijfdaagse internationale Beiaardierscongres! Een thuiswedstrijd, want het vond plaats in Utrecht. We ontvingen een week lang 130 beiaardiers en lieten ze de Utrechtse carillons zien. Concerten, presentaties, tours; we organiseerden het allemaal samen met het bestuur van het Beiaardierscongres.
Wat is een beiaardier ook alweer? De muzikant bespeelt het klokkenspel van bijvoorbeeld een kerktoren. Beiaardiers van over de hele wereld, onder andere uit Amerika en Australië, kwamen naar onze stad voor het uitoefenen van hun vak. Utrecht was de perfecte locatie voor het congres; tegelijkertijd was namelijk het Festival Oude Muziek Utrecht, het grootste oudemuziekfestival ter wereld. En Utrecht heeft een interessante geschiedenis in het klokkenspel. Tijdens het congres onthulde de burgermeester de onderdoorgang van de Domtoren: de Jacob van Eyckpassage. Jacob was in de 17e eeuw namelijk de beiaardier van de Dom. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het carillon dankzij zijn ontdekking over de hoe de samenstelling en vorm van de klok de klank beïnvloedt. Ondertussen is Malgosia Fiebig onze stadsbeiaardier. Zij laat wekelijks van zich horen vanaf de hoge Domtoren en leverde een belangrijke bijdrage aan het programma van het congres.
Het doel van het congres is elkaar als beiaardiers inspireren, en om van elkaar te leren. De beiaardiers kwamen samen via leerzame presentaties en inspirerende concerten. Het merendeel van deze concerten en lezingen gaven ze zelf. De beiaardiers vulden dus samen het programma.
Verder was deze gevuld met bijvoorbeeld een walking dinner bij Museum Speelklok en een Domtoren tour. En zaterdagavond stond een reizende Franse beiaard, een klokkenspel op een vrachtwagen, op het Janskerkhof. Voor de liefhebbers was er na het vijfdaagse congres ook een driedaags post-congres om met allerlei activiteiten Nederland te ontdekken. De beiaardiers bezochten de carillons van Kasteel de Haar en Kasteel Nyenrode, om vervolgens met een boottocht over de Vecht terug naar Utrecht te gaan. En ook uitjes naar Breda en Amsterdam stonden op de planning.
De organisatie van het beiaardierscongres had een lange aanloop. PINO sloot aan in de laatste maanden om te ondersteunen met de logistiek, draaiboeken, begeleiding, uitvoer en puntjes op de i. Collega Allet Douma had de lead: ‘’Ik was nog niet bekend met de beiaard, dus er ging een wereld voor mij open! Het was interessant om met een nieuwe doelgroep te werken.’’
Mogen wij u ontzorgen?