Waardevolle ontmoetingen over een Leven Lang Ontwikkelen
- Onderwijs
Waardevolle ontmoetingen zijn de sleutel tot vooruitgang
Leren stopt nooit. Dat gold ook voor onszelf tijdens de LLO-werkconferentie op 9 april. In opdracht van en samen met het team van de LLO-Katalysator brachten we 450 professionals uit onderwijs en arbeidsmarkt bij elkaar in het NBC in Nieuwegein. Met één centrale vraag: hoe creëren we een toekomstbestendige arbeidsmarkt waarin om-, her- en bijscholing vanzelfsprekend is?
De dag startte met besloten ochtendprogramma’s. In verschillende subbijeenkomsten kwamen onder meer het Kennispunt, de Klankbordgroep, de MBO-partners en FastSwitch samen. Het vroeg om strakke regie, duidelijke communicatie en veel afstemming met uiteenlopende inhoudelijke partners. Precies waar ons team op z’n best is: schakelen, structureren, verbinden. PINO bracht het samen!
Netwerken en een warme start
Met een inlooplunch stroomden de overige deelnemers binnen voor het middagprogramma. Zij ontvingen bij binnenkomst een polsbandje — geen gadget, maar een slimme gespreksstarter. Op elk bandje stonden twee vragen, bedoeld om het gesprek te openen met iemand buiten je eigen netwerk. Deze vorm van laagdrempelig netwerken is ontdekt en uitgewerkt door onze stagiair Abel in zijn zoektocht naar slimme netwerkvormen.
De toon van de middag werd gezet door Nordin Maouli: marinier én pianist. Zijn verhaal raakte. Als kind leerde hij zichzelf piano spelen, maar koos uiteindelijk voor een carrière bij het Korps Mariniers. Toch liet de muziek hem niet los. Nu, jaren later, brengt hij zijn eerste single uit en staat hij straks zelfs op het podium tijdens het 5 mei-concert. Zijn optreden was niet alleen muzikaal indrukwekkend, maar symboliseerde ook waar LLO voor staat: blijven leren, blijven groeien.
Een programma dat raakt en verbindt
Dagvoorzitter Tamara Markus loodste het publiek door het plenaire programma. In gesprek met onder meer Roos Vermeij (LLO-Katalysator), Pieter Moerman (Katapult), Heidi Boussen (OCW), en panelleden Derk Loorbach (DRIFT), Annemarie Moons (Summa College) en Simone van Rouendal (verpleegkundige in opleiding), kregen deelnemers inzicht in de actuele uitdagingen én toekomstdromen rond een Leven Lang Ontwikkelen.
Het plenaire deel was bewust compact gehouden — een keuze die we samen met de opdrachtgever maakten, zodat deelnemers volop tijd hadden voor de kennissessies in de middag. Tijdens twee rondes konden zij kiezen uit diverse interactieve workshops, van gedragsverandering tot microcredentials en van MKB-samenwerking tot internationale voorbeelden. Ook vond er een heuse Braindate plaats: speeddate met inhoud waar deelnemers interactief met elkaar over stellingen in gesprek gingen.
High tea en doorleren
De dag eindigde informeel maar betekenisvol: met een netwerk-high tea. Een moment van ontspanning, maar ook verdieping. Want juist in de losse gesprekken na afloop ontstaat vaak het begin van samenwerking — en dat is precies wat deze conferentie wilde aanjagen.
Opdrachtgever Roos Vermeij: “Mooi om te zien hoe het PINO team dit project oppakte — met enthousiasme en een sterke ‘hoe kan het wél’-mentaliteit. Jullie bijdrage aan het programma en de energie in het team maakten het samenwerken heel prettig.”
LLO raakt ook onszelf
Voor ons als PINO team voelde dit project ook persoonlijk. Projectmanager Sofie verwoordt het treffend: “Dit project sprak mij enorm aan, omdat ik zelf ook vind dat je blijven ontwikkelen super leuk en waardevol is. Ik ga bijvoorbeeld eind dit jaar een opleiding persoonlijk leiderschap doen.” Juist omdat we geloven in de kracht van groei, voelen we ons thuis in dit soort opdrachten. We weten wat het vraagt om mensen in beweging te krijgen — inhoudelijk én praktisch.
PINO brengt en deed het samen
Wat ons drijft? De overtuiging dat waardevolle ontmoetingen de sleutel zijn tot vooruitgang. Dat we niet alleen evenementen organiseren, maar meebouwen aan bewegingen zoals Leven Lang Ontwikkelen. Met gastvrijheid, flexibiliteit en een team dat er samen voor gáát. Sofie hield als projectmanager alle touwtjes in handen. Stagiair Abel dacht binnen zijn leertraject conceptueel en praktisch mee en ondersteunde met verfrissende ideeën en sprong bij als uitvoerende kracht. Partner Rogier focuste zich op concept en de opbouw van het plenaire programma. Zo stond er een team dat – met én voor de opdrachtgever – een gelaagd, inhoudelijk en verbindend event heeft neergezet.
Wat gaan wij samen ontwikkelen?