Een festival voor innovatieve waterfanaten

Waterinnovatie- prijs 2019

De Unie van Waterschappen organiseerde samen met STOWA en Het Waterschapshuis op 12 december 2019 de állereerste editie van het Waterinnovatiefestival. De Werkspoorkathedraal in Utrecht werd omgetoverd tot een festivalterrein compleet met zitzakken, een stretchtent, bamboe lounge hangmatten, inflatable iglo domes, lichtletters en uiteraard een mainstage waarop de genomineerden en winnaars van de Waterinnovatieprijs 2019 in de spotlights zijn gezet. PINO was niet alleen verantwoordelijk voor de logistieke en facilitaire organisatie van het festival, maar ook voor het organiseren en begeleiden van het jurytraject van de Waterinnovatieprijs met alle formaliteiten die daarbij horen.

Mix van pop-upsessies, showcases, pitches, prijsuitreiking én een hackathonfinale

De jury had de moeilijke taak om uit de 96 inzendingen voor de Waterinnovatieprijs 12 genomineerden te selecteren. De top van waterinnovaties die Nederland rijk is op het gebied van schoon water, voldoende water, waterveiligheid en digitale transformatie kreeg het publiek te zien. In de prijzen viel een nieuwe manier van dijkverzwaring toepassen, een bruikbaar resultaat voor het circulair zuiveren van rioolwater, een weg gemaakt van gerecycled plastic en bijdraagt aan waterveiligheid en een slimme vispassage, Smart Vislift. Stuk voor stuk innovatieve projecten die de watersector verder brengen.

 

Nieuw deze 8e editie van de Waterinnovatieprijs was de aanmoedigingsprijs De Dromenvanger. Innovaties die nog rijp en groen zijn, maar wel heel kansrijk. Op het YouTube kanaal van de Unie van Waterschappen kregen de inzenders 1,5 minuut zendtijd om hun Dromenvangervlog te uploaden en zoveel mogelijk likes te genereren. Drie dromenvangers met de meeste likes mochten op het festival hun idee pitchen. En dat was nog niet alles. Op het festival stond ook de finale van The Big Water Hack geprogrammeerd. Ruim 100 waterschappers, studenten en professionals uit het bedrijfsleven werkten op 2 waterschaplocaties de 24 uur voorafgaand non-stop samen aan innovatieve oplossingen rond het thema ‘digitale transformatie’. Kortom, een middag die bol stond van inspiratie, innovaties en ontmoetingen waar de energie van afspat!

Kan uw jurytraject ook ondersteuning gebruiken?