De lucht kleurt groen

Schiphol airports going green

Groen zijn is niet makkelijk. Soms is het zelfs eng. Maar het is nog veel enger om niets te doen aan de sluipende klimaatverandering. Als grote uitstoter van CO2 kan de luchthavensector natuurlijk niet stil zitten. Daarom vond van 31 oktober tot en met 2 november het congres Airports Going Green 2016 plaats. Het internationale congres werd gehost door Schiphol, waar dit jaar ook het 100-jarig bestaan van de luchthaven is gevierd. En PINO maakte onderdeel uit van het organisatieteam.

In een groene setting wisselden bijna 200 deelnemers hun kennis en ervaringen uit. Met een duurzame sector als vergezicht. Geen gebakken lucht, maar heldere en harde afspraken. Geen individuele acties, maar een gezamenlijke aanpak. En niet zonder consequenties, want de belangrijkste afspraken zijn vastgelegd in de ‘Airports Sustainability Declaration’.

Worldwide network
Het convenant is tijdens het congres ondertekend door de samenwerkende luchthavens: “Our ambition is to strenghten a system of sustainable and resilient airports, worldwide, through collaboration, transparency, innovation, and engagement. Together, we will ambitiously work towards our vision of airports voluntarily working together in a worldwide network to be socially, environmentally and economically prosperous and to be adaptable in the face of change.”

Groene stappen
De toon van het congres werd gezet door topsprekers als Jos Nijhuis, CEO van Schiphol, Prins Carlos de Bourbon de Parma, en master of ceremonies Greg Shapiro. Indrukwekkende speeches, die veel indruk hebben gemaakt. Niet bedoeld om de sector bang te maken, maar juist om bewustwording en verandering aan te jagen. En dat is gelukt. De eerste stappen richting een groene sector zijn gezet.

Bekijk hier een impressie van het congres.

Is uw event toe aan een groene kleur?