Congres Regionale Energie en Lokale Warmte
- Klimaat
Energie voor iedereen
De energie- en warmtetransitie is hot topic! Al vier edities op rij organiseren we hét congres voor professionals in deze branche. En elk jaar weer is het al weken van tevoren volgeboekt. Hoe pakken we deze groei aan?
De eerste twee edities werden georganiseerd vanuit het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie (NP RES). Daarna bundelden ze hun krachten met het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. Eén plus één is twee: het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte was ontstaan! En dat brengt een groei met zich mee. In 2023 sprong het congres bijna uit zijn voegen met 900 deelnemers in de Jaarbeurs Utrecht én een lange wachtlijst. Daarom adviseerden we dit jaar een nieuwe locatie: het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs.
Programma met gekke mieren
Woensdag 13 november 2024 ontvingen we ruim 1.200 deelnemers voor een dag vol energie. Met decorstukken van de musical ‘Moulin Rouge!’ op de achtergrond vulden we de theaterzaal tot de nok toe. Het thema van deze editie was ‘Energie voor iedereen’. Hoe maken we duurzame energie toegankelijk voor iedereen? Bij binnenkomst in de plenaire zaal worden de deelnemers verwelkomd door de aanstekelijke muziek van Jurriaan Berger op de piano, Merlijn Twaalfhoven op de viool en een aantal slagwerkers. Want muziek verbindt! Dagvoorzitter Froukje Jansen begeleidde de plenaire opening met een gesprek (op video) tussen Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw. Bij Jan thuis op het Gelderse platteland spreken ze over de filosofie van het Zuid-Afrikaanse Ubuntu. De kern? Menselijke verbondenheid, want ‘ik ben, omdat wij zijn.’ Arjan Postma, boswachter en verhalenverteller, neemt het stokje over. Hij vertelde over een gekke mier die buiten de gebaande paden loopt en zo voor verandering zorgt. Neem een voorbeeld aan die gekke mier!
En dan duiken we verder de inhoud in. Maureen van Eijk, directeur van NPLW, en Kristel Lammers, directeur van NP RES, vertellen op het podium over hoe het staat met het verduurzamen van Nederland. Sophie Hermans minister van Klimaat en Groene Groei benadrukt in een videoboodschap het belang van samenwerken: ‘’Energie voor iedereen is alleen haalbaar mét iedereen.’’ De rest van de dag is dit het gespreksonderwerp tijdens de drie sessierondes en op het ontmoetingsplein.
PINO zorgt voor een passende vorm
De inhoudelijke wensen van het projectteam vertalen naar het programma. Dat is onze rol: bij de inhoud een passende vorm vinden om zo de juiste impact maken. Met de groei van het congres en de twee betrokken programma’s zijn er veel verschillende wensen. Tijdens het voortraject namen wij de begeleidende rol hierin. Ondertussen hadden we nauw contact met het Beatrixgebouw en de leveranciers voor afstemming over o.a. de vegetarische lunch, duidelijke signing en aansprekende aankleding.
Op de dag zelf komt alles samen en is het onze taak om alles in goede banen te leiden. 1.200 deelnemers naar de juiste plek begeleiden: laat dat maar aan ons over! Met een professioneel team van hostessen en live badge printing zorgden we voor een soepele binnenkomst en registratie. En met de acteurs van Roos Exoo hadden we vrolijke, levende wegwijzers. Wilde je even geen sessie bijwonen dan attendeerden wij deelnemers op de activiteiten op het ontmoetingsplein. Hier faciliteerden we goede gesprekken met gesprekstafels op thema. Daar krijg je energie van, toch?
Wil je weten wat een interactief ontmoetingsplein op jouw event kan doen?