Bezoek uit West-Afrika

Van Egmond aan Zee tot aan de Biesbosch

Oplossingen voor het onderhouden en behouden van kustlijnen vind je in de natuur. En in Nederland genoeg kustlijnen! Als land hebben we veel kennis op dit vlak die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, Partners for Water en Team Internationale Organisaties) graag deelt met anderen. Samen organiseerden we een Nature-based Solutions (NbS) Study Tour voor 20 deelnemers van het West Africa Coastal Areas Management Programme (WACA, onderdeel van de Wereldbank Groep). Ze reisden een week door Nederland om kennis en ervaringen uit te wisselen.

We kennen allemaal het Nederlandse weer: koud, guur en nat. En al helemaal aan de kust. In de briefing aan de West-Afrikaanse deelnemers stond dan ook: ‘’Due to the weather in The Netherlands we encourage you to wear comfortable and warm clothes. You might bring gloves, a hat and a warm rain resistant coat. We advise you to wear warm, comfortable and closed shoes (no high heels).’’ En voor de zekerheid hadden we voor iedereen een knaloranje sjaal klaargelegd. Samen met een oranje dopper om mee te nemen op de excursies. Want de mogelijkheid om kraanwater te kunnen drinken is niet voor alle deelnemers een gewoonte.

RVO ontving samen met de organisaties Invest International, EcoShape, NL2120 en Rijkswaterstaat de deelnemers om kennis en ervaringen uit te wisselen over de bescherming van de kustlijnen met op de natuur gebaseerde oplossingen. Vijf dagen lang, van 17 tot en met 22 november, ging het gezelschap op pad door Nederland voor presentaties en excursies. Van Egmond aan Zee tot aan de Biesbosch.

PINO ondersteunde Partners for Water en Team Internationale Organisaties, beide onderdeel van RVO, in het ontwikkelen van het programma. Zij leverden een sterke inhoudelijke basis aan die wij aanvulden met activiteiten. We zetten altijd graag ons netwerk in om gepaste programmaonderdelen te organiseren. Zo organiseerden we voor Rijkswaterstaat in 2020 de oplevering van de Houtribdijk. Met de contacten van dit project hebben we een excursie geregeld voor de huidige deelnemers, waarbij men de dijk opging en het uitkijkpunt Roadhouse Checkpoint Charlie bezochten. Collega Sofie Wiltenburg was hier nauw bij betrokken: ‘’Ik vond het leuk om input te leveren voor de invulling van het programma. Zo ga je met programmadesign van een basisidee naar een rijk gevuld programma.’’

Daarnaast waren wij het logistieke brein achter de NbS Study Tour. We regelden het vervoer van het vliegveld tot en met alle excursies. Daarnaast zorgden we voor zalen om tijdens de excursies presentaties te faciliteren. Wij waren de contactpersoon voor alle externe locaties en betrokkenen. Verder huurden we tolken in om de Franstalige deelnemers te ontzorgen in de communicatie van Frans naar Engels, en weer andersom. En we zorgden ervoor dat een professionele hostess alle vijf dagen meereisde om te helpen.

Annelies Kannekens, coördinator bij Team Internationale Organisaties, blikt terug op onze samenwerking: “Mede dankzij PINO is deze Study Tour door Nederland met een West-Afrikaanse delegatie een groot succes geworden. Zowel de logistiek, de algehele verzorging als ook de communicatie was tot in de puntjes geregeld!”

Wat mogen we voor jou tot in de puntjes regelen?