Zittend presenteren

PINO's blog september 2019

Elke 3e dinsdag van september beheerst Prinsjesdag het nieuws. Het is natuurlijk ook interessant wat de kabinetsplannen precies zijn. Maar door onze evenementenbril bekeken blijft Prinsjesdag een beetje gek.

Het programma is eigenlijk jaar in, jaar uit hetzelfde. De vorst rijdt met een koets door Den Haag en parkeert die voor de Ridderzaal. Daar hebben de gasten zich netjes verzameld. De dames zorgen met bonte jurken en extravagante hoeden nog voor wat variatie, maar de heren steken zich elk jaar in hetzelfde. De vorst loopt het podium op en vertelt zittend een lang verhaal. Nou ja, vertelt: hij leest het voor van papier. En de toehoorders kennen dat verhaal al, want ze hebben het zelf geschreven. Bovendien stonden de hoogtepunten een paar dagen eerder al in de krant. Van publieksparticipatie is verder geen sprake. De genodigden mogen helemaal op het eind precies drie keer ‘Hoera’ roepen. In koor. En dan zit het er alweer op.

Zo bezien lijkt Prinsjesdag in niets op de bijeenkomsten die PINO organiseert. Van al onze evenementen en congressen is niet één programma hetzelfde. Zittend presenteren zouden wij onze sprekers ook niet adviseren, laat staan van papier. En sterke ondersteuning met beeld en geluid is niet weg te denken. Wat er verteld wordt, moet het publiek verrassen. Bij ons zal het lek niet zitten. En wij laten de zaal graag meedoen met stemkastjes, twitterfonteinen, fora met vragenvuren of workshops in subsessies. We laten iedereen ook nooit lang op een stoel zitten. We brengen mensen in beweging om elkaar echt te ontmoeten. Het liefst met wat lekkers erbij. Elk evenement met een opzet dus, die meer reden geeft om op het einde ‘Hoera’ te roepen. Dat hoeft wat ons betreft niet eens in koor.

Wilt u uw plannen presenteren of juist verrijken tijdens een bijeenkomst die écht werkt? Laat ons daar dan maar over meedenken. Hoera!

Jeroen Coers