Winnen of verliezen

PINO’S BLOG DECEMBER 2022

Vorige week vrijdag verloor Oranje van Argentinië. Betekent dat ook dat Nederland het WK verloren heeft? Nee, hoor. Want je kunt op veel manieren kijken naar verlies en winst.

Toen Messi in de 72e minuut de tweede treffer scoorde, zag het er voor onze ploeg niet best uit. Met nog maar zo’n twintig minuten op de klok was er reden voor paniek, zou je zeggen. Maar Louis van Gaal had een plan B. En in dat plan had Wout Weghorst een rol. Die bracht met een kopbal kort voor het einde van de officiële speeltijd het vertrouwen terug. En in de laatste minuut van de extra tijd dwong hij de verlenging af. Natuurlijk, in het half uurtje daarna kregen onze leeuwen de bal niet in het Argentijnse doel. En over de strafschoppenserie daarna wil ik het niet eens hebben. We verloren die wedstrijd. Maar volgens mij verloren we niet het WK. Omdat we een bondscoach hebben die toch altijd weer gelijk krijgt en omdat er een sterk team stond dat zich van zo’n achterstand wist terug te knokken.

Wie van PINO mogen we voor u opstellen om die wedstrijd te winnen?

Daar kunnen we allemaal wat van leren. Dat is ook leuker dan bij de pakken neer te zitten. Er valt van te leren dat tegenslag te overwinnen is. Zelfs een flinke tegenslag. Er zijn genoeg bedrijven en organisaties die voor hun gevoel ook 2-0 achter staan. Omdat de inflatie zo hoog is, omdat de prijzen van energie en grondstoffen stijgen of omdat de arbeidsmarkt zo krap is, bijvoorbeeld. Dat is zeker tegenslag. De vraag is dan vooral: wat is je plan B en wie of wat is je Wout Weghorst? Want er zijn altijd kansen zolang het eindsignaal nog niet geklonken heeft. En zelfs al verlies je een wedstrijd, dan zijn er altijd nog andere om te winnen. Met een sterk team, een dosis creativiteit en de kracht om kansen te zien, kun je bijna niet verliezen. Is dat niet een mooie gedachte om het nieuwe jaar mee te beginnen?

Dat team, die creativiteit en het zien van kansen is ook nodig bij het organiseren van uw evenement of congres. Wie van PINO mogen we voor u opstellen om die wedstrijd te winnen?