Onze spiekbriefjes

PINO's blog mei 2019

Ze moeten nog even aan de bak, de leerlingen van middelbare scholen. Tot en met donderdag blokken ze voor hun examens. Dat gevoel ken ik wel. En niet alleen van vroeger. Bij PINO lijkt het alsof we iedere week examen doen.

Elk evenement, elk congres, elke communicatieklus is voor ons net als een examen een bewijs van kennis en kunde. Een meesterproef. Een supertoets. En dan mikken we niet op een vijfje of zesje. Middelbare scholieren kunnen de cijfers van verschillende vakken onderling compenseren misschien, maar wij niet. We kunnen niet tegen – pak ‘m beet – Rijkswaterstaat zeggen dat hun bijeenkomst een krappe voldoende was, maar dat onze organisatie van de Dutch Marketing Awards zo’n daverend succes was. Daar hebben ze geen boodschap aan. Elk examen moet voor ons dus een 10 opleveren. Dat is het streven. En met de vele opdrachtgevers die we hebben, staat er elke week van het jaar wel een examen op het programma. Soms zelfs vaker.

Daar blokken we met zijn allen dan ook hard voor. Soms halen we zelfs een nachtje door als het moet. We lezen, onderstrepen, maken samenvattingen en overhoren elkaar. Zonder stress en zonder pillen om onszelf te kalmeren, want voor ons is examen doen routine geworden. Gezond gespannen zijn we bij PINO natuurlijk wel weer elke keer. En dat is goed. Wat helpt, is dat we een geheim wapen hebben: spiekbriefjes. Op school mocht het niet, maar in ons vak gelukkig wel. Het zijn ook geen minuscule papiertjes in onze mouw, onder onze rokjes of slim verstopt in onze pennen. Het zijn uitgebreide, overzichtelijke planningen, draaiboeken en begrotingen. Onze handige houvast op elke examendag.

Het mooie van elke week examen doen, is dat we elke week vieren dat we geslaagd zijn. Nou ja, dat het evenement, congres of project geslaagd is. Dan gaan de spiekbriefjes het archief in en hangen we de vlag uit. Ook zo’n feestje met ons vieren? Laat ons uw examen doen!

Jeroen Coers