Ons eigen Glasgow

PINO'S BLOG NOVEMBER 2021

In plaats van gesprekken over anderhalve meter, ging het gesprek in Glasgow nu vooral over anderhalve graad. Dat is de maximale opwarming van de aarde waar wereldleiders in Glasgow nu naar streven. Wij zitten daar niet aan tafel, maar we zijn er wél mee bezig.

Wat er uit de klimaattop in Glasgow komt, weten we niet. Het kan nieuwe hoop voor onze aarde zijn of een fiasco, omdat landen het onderling niet eens worden. Het is goed dat veel mensen er niet op wachten en zelf zorgen dat hun leven een stuk duurzamer wordt. Met isolatie in de spouwmuur of de kruipruimte, zonnepanelen op het dak, door wat minder vlees te eten, door spullen opnieuw te gebruiken in plaats van nieuwe te kopen of door afval beter te scheiden bijvoorbeeld. Pessimisten zeggen dat het druppels op een gloeiende plaat zijn, maar optimisten weten dat veel druppels die plaat prima kunnen afkoelen. En bij PINO zijn we van nature nou eenmaal optimisten. Daarom laten we bij elke bijeenkomst de deelnemers hun lanyards inleveren, zodat we ze opnieuw kunnen gebruiken. Daarom zijn we al jaren lid van MVO Nederland en daarom maken we deel uit van het platform Plastic Promise.

Wij organiseren veel bijeenkomsten met duurzaamheid als thema.

Het is ook niet toevallig dat wij voor veel opdrachtgevers bijeenkomsten organiseren met duurzaamheid als thema. Afgelopen week stonden er weer bijzondere ontmoetingen rond het klimaat op onze rol. Twee high level-bijeenkomsten voor het Global Center on Adaptation bijvoorbeeld. Met een bliksembezoek van de Canadese premier Justin Trudeau aan de Floating Office in Rotterdam en een online uitzending waaraan onder meer Ban Ki-Moon en Dr. Ngozi Okonjo-Iweala deelnamen. En het eerste congres over RES: het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie. Daarbij gingen overheden, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, netbeheerders, bedrijven en burgers op zoek naar de meest groene energie in hun regio. Kortom, wij zijn voor onszelf én voor onze opdrachtgevers bezig met die anderhalve graad waar ze zich ook in Glasgow over buigen.

Wilt u ook met partijen om tafel om te praten over verduurzaming? Of uw evenement rond een heel ander onderwerp gewoon een flinke slag duurzamer maken? Wij denken heel graag optimistisch mee!

Pieter Schure

Wilt u ook met partijen om tafel om te praten over verduurzaming?