Nieuwe helden

PINO’S BLOG JANUARI 2021

Had corona vorig jaar geen roet in het eten gegooid, dan hadden we nu vast veel nieuwe helden gehad. Olympische helden, voetbalhelden en songfestivalhelden bijvoorbeeld. Maar andere tijden leveren andere helden op. En die zijn net zo inspirerend.

Wat zou het mooi geweest zijn: onze Olympische helden op het erepodium in Tokio. Had Sifan Hassan iedereen achter zich gelaten op de 10.000 meter? Roeide onze dubbelvier in één snelle streep naar de finish? Klonk ons volkslied drie keer voor een vol podium bij het baanwielrennen? En dan het EK voetbal. Zouden we in onze oranje uitdossingen in volle kroegen en op drukke pleinen gejuicht hebben tot de finale? Hadden we journaalbeelden gezien van zinkende woonboten bij de rondvaart van een winnend Nederlands elftal door de grachten. Of was Jeangu Macrooy onze nationale held geweest, als hij op eigen bodem de meeste stemmen kreeg? Het liep natuurlijk allemaal anders. De helden van 2020 zijn vooral onze artsen en verplegers, die in de vuurlinie van de coronapandemie werken. Terecht!

En toch zijn er ook nog andere helden opgestaan. De wetenschappers Marion Koopmans en Diederik Gommers bijvoorbeeld. Zij kregen vorige week de Machiavelliprijs 2020 voor hun opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De jury was er duidelijk over: de twee waren ‘enthousiast en onvermoeibaar in het scheiden van feiten en fabels voor een breed publiek in begrijpelijke taal’. En de jury roemde dat de twee ook met criticasters de dialoog aangaan. Bij PINO kunnen we dit alleen maar onderstrepen. Juist in deze tijd is het essentieel om mensen bij elkaar te brengen en kennis te delen. Dat is ons vak; we leveren daarvoor graag het podium en de prestaties. Nu vooral online en live zodra het weer kan.

Mogen we ook van uw organisatie een held in communicatie maken? Wij hebben genoeg creatieve en effectieve ideeën om mensen samen te brengen, netwerken te vergroten en kennis te verspreiden. Die delen we graag!

Jeroen Coers