Masterclass wortelschieten

PINO'S BLOG MEI 2020

Ligt het aan ons, of ziet de wereld er deze lente nét iets groener uit dan anders? Er lijken overal meer bloemen te zijn, de bomen schieten uitbundiger in bloei en de vogels fluiten stuk voor stuk een toontje hoger. Misschien omdat we nu met z’n allen de natuur wat meer ruimte geven. Kunnen we daar wat van leren?

Door de coronamaatregelen is de manier waarop we werken een paar slagen groener geworden. Het Nieuwe Werken is Het Groene Werken. We gaan niet meer elke dag met onze auto’s naar kantoor of afspraken. Dat scheelt walmende diesels in kilometerslange files. In plaats daarvan werken we thuis, waar het licht en de kachel toch al brandt. Bij PINO tuigen we nu niet overal in het land evenementen op met aankleding, sprekers, licht, geluid, catering en deelnemers uit binnen- en buitenland. We houden onze bijeenkomsten nu virtueel. Via webinars, beeldborrels, livestreams en digitale collegesessies. Groener kan eigenlijk niet. Op de digitale snelweg is het druk, maar daar heeft de natuur geen last van. Ondertussen piepen in de stille straten plantjes uit het plaveisel. Alsof een verbaasde moeder natuur overal een kijkje komt nemen.

Het Groene Werken is niet alleen energiezuinig. We wekken zelfs nieuwe energie op. Bij PINO krijgen we ongekende energie van creatieve manieren om mensen op afstand met elkaar te verbinden. Daar nemen we zelf het goede voorbeeld in. We starten in de ochtend fris met een wake up call om bij te praten en te bepalen wat er die dag op stapel staat. En elke vrijdag is een digitale vrijmibo vaste prik. Vaak met een pubquiz om de beeldborrel extra dynamiek te geven. Het voelt inmiddels alsof we gewoon met elkaar in de kroeg staan. Ieder van ons vindt thuis nu ook makkelijker de balans tussen werk, sport en ontspanning. Even hardlopen tussen twee videovergaderingen. Op het bankje in de speeltuin een creatief concept bedenken, terwijl de jongste schommelt. Ook dat geeft nieuwe energie. Hoe lastig deze tijd ook is, we zoeken net als de natuur nieuwe ruimte. We vinden vruchtbare bodem en bloeien op andere plekken. De natuur geeft ons een masterclass wortelschieten.

Wilt u net als de natuur kijken waar in deze tijd de kansen liggen? Waar uw organisatie wortel kan schieten en groeien? We zetten er online graag een boom over op!

Pieter Schure