Kgggr piep kggr kggr túúút

PINO’S blog mei 2018

Onze stagiaires weten niet hoe het klonk: met je modem inbellen op internet. Niet gek, want het internet in Nederland is ouder dan zij: het bestaat precies 25 jaar. In die tijd heeft het online leven heel veel veranderd. Maar niet alles.

Het internet van nu is niet het internet van toen. Inbellen hoeft niet meer en de grote begrippen als Ilse, MSN en Hyves bestaan niet meer. Al lijkt Hyves een herstart te maken, zoals veertigers ook Exota en Tjolk ineens terugzagen op de schappen. In 25 jaar heeft het internet in Nederland zich razendsnel ontwikkeld. Waar je in 2008 meer dan een kwartier kwijt was om één track te downloaden, is dat nu binnen een seconde gepiept. En om online te zijn hoeven we ook niet achter een bakbeest op onze zolderkamer te zitten. We hebben overal verbinding via onze mobieltjes en thuis gaan huishoudelijke apparaten gewoon zelf het net op. Natuurlijk heeft de opkomst van internet ook veel veranderd in de wereld van bijeenkomsten en evenementen. Onze wereld, waar u ook vaak te gast bent.

De oude brochures en programmaboekjes met locaties, tijden en sprekers hebben al lang plaatsgemaakt voor volledig responsive evenementensites en handige apps. Die worden steeds meer tweerichtingsverkeer. Deelnemers navigeren ermee door een evenement en kunnen er ook feedback mee geven, contacten mee leggen en kennis mee delen. Als we bij PINO research doen voor een bijeenkomst, halen we ook niet de encyclopedie uit de kast. Die hebben we niet en onze stagiaires kennen misschien het woord niet eens meer. Google is onze vriend. Wat niet veranderd is, is de kracht van echte ontmoetingen. De lol van In Real Life. De warme handdruk, elkaar in de ogen kijken, het praatje bij de bar, de kolkende workshop en het gezamenlijk tafelen. De kunst is om de kracht van offline en online ideaal te combineren. Dus leve het internet en leve live!

Weten hoe we voor u het beste halen uit echt en virtueel? Mail ons dan. Of spreek met ons af. Of allebei. We zijn altijd bereikbaar!

Pieter Schure