De ‘pootafdruk’ van PINO

PINO'S BLOG MAART 2020

Het is de Nationale Week Zonder Vlees, zag ik in mijn agenda. Nu kan ik best een weekje, maar geen heel leven zonder vlees. Toch denk ik vaak na over duurzaamheid. Want hoe duurzaam is de evenementenbranche en hoe groot is de pootafdruk die PINO achterlaat?

Je kunt beweren dat evenementen in wezen weinig duurzaam zijn. We tuigen steeds tijdelijk iets op voor vaak honderden mensen, die heus niet allemaal te voet of op de fiets komen. We geven ze te eten en te drinken, waarbij je bijna niet ontkomt aan wat verspilling. En daarna breken we de boel weer af. Dat klink niet als een kleine voetafdruk. Moeten we dan maar ophouden met congressen en evenementen? Moeten we bijeenkomsten voortaan alleen nog maar online organiseren, iedereen thuis met een broodje achter een eigen scherm? Natuurlijk niet. Want juist elkaar live ontmoeten, kennis delen en oplossingen bedenken levert iets superduurzaams op: duurzame relaties.

Dat netwerk van duurzame relaties staat aan de basis van betere toekomst. Veel van onze bijeenkomsten draaien zelfs om duurzame thema’s: de energietransitie, de circulaire economie, onze waterhuishouding, zwerfafval en recycling en gezonde voeding bijvoorbeeld. Op die bijeenkomsten zien we letterlijk de toekomst ontstaan. Zo draagt PINO bij aan een betere wereld. En het spreekt voor zich dat we bij het organiseren van die belangrijke bijeenkomsten het gebruik van plastic beperken, gebruik van het openbaar vervoer stimuleren, energiezuinig werken, duurzame keuzes voor catering maken en geen papier verspillen. Om maar wat te noemen. Dat vinden we vanzelfsprekend. Met een zo klein mogelijke pootafdruk blijft PINO de mensen die de toekomst maken, bij elkaar brengen.

Denkt u aan een bijeenkomst over duurzaamheid of een duurzame bijeenkomst? Dan praten we daar graag verder over. In Nationale Week Zonder Vlees of in een heel andere week.

Jeroen Coers