Welke evenementen mogen wél vanaf 1 juli?

Coronamaatregelen in de eventbranche

In de persconferentie van 6 mei kondigde premier Rutte een versoepeling van de coronamaatregelen aan gericht op het stapsgewijs meer ruimte bieden aan het openbare leven. Dat geeft perspectief, maar hoe zit het nu precies met evenementen? Pieter Schure, partner van PINO: “Ik merk dat er veel onduidelijkheid is over evenementen. Opdrachtgevers denken dat alle bijeenkomsten tot 1 september zijn verboden. Dat is onterecht en houdt de markt onnodig op slot. Kleinschalige bijeenkomsten tot 100 personen en zonder een vergunningsverplichting zijn vanaf 1 juli weer toegestaan, rekening houdend met de 1,5 meter regel.”

Welke evenementen hebben geen vergunningsverplichting?

Dat zijn over het algemeen zakelijke bijeenkomsten die op een vaste locatie plaatsvinden zoals bij de congreslocaties. Die nuance aanbrengen in de coronadiscussie is volgens Pieter Schure belangrijk, want er kan namelijk heel veel wel. “Het neemt de twijfel bij opdrachtgevers weg en geeft ruimte om na te denken over het organiseren van kleine bijeenkomsten of over een hybride event. Dat biedt perspectief aan de congresbureaus en -locaties om binnen het coronaprotocol aan de slag te blijven en de motor draaiende te houden.”

Wat houdt het coronaprotocol in?

De evenementenbranche heeft inmiddels een protocol voor zakelijke bijeenkomsten opgesteld in de 1,5 meter economie. Dit protocol bevat richtlijnen voor het veilig organiseren en bezoeken van zakelijke bijeenkomsten. Hierbij moet je denken aan het realiseren van de 1,5 meter afstand (door het limiteren van het aantal bezoekers binnen de RIVM richtlijnen), het veilig op- en afbouwen en een veilig bezoek voor gasten mogelijk maken (inclusief looproutes, hygiëne en het veilig bereiden en uitgeven van eten en drinken). Hiermee laten we branchebreed zien wat er wél mogelijk is en hoe we dit zo goed mogelijk kunnen garanderen voor alle betrokkenen.