Waaldag 2019

Feestelijke opening van drie Waalprojecten

Tussen de dijken van de Waal zijn op 28 september 3 bijzondere projecten feestelijk geopend: de Heesseltsche Uiterwaarden, Afferdense en Deestse Waarden en de Loenensche Buitenpolder. Twee wielerploegen fietsten semi-live vanuit Heesselt en vanuit de Loenensche Buitenpolder met de laatste 2 ontbrekende puzzelstukken onder hun arm naar de Afferdense en Deestse waarden. Daar gaf dagvoorzitter, Jochem van Gelder, op dat moment alle stakeholders (Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland) het podium om de drie Waalprojecten officieel te openen met het leggen van hun puzzelstuk. PINO bedacht het concept en stond garant voor de logistieke en facilitaire organisatie van de Waaldag.

Nieuwe rivier- en natuurschatten

Jochem van Gelder, zelf woonachtig in een van de gebieden, wist op zijn manier de officiële opening een luchtig karakter te geven. Naast de stakeholders vertelden boswachter Twan Teunissen en Waaljutter Piet over welke bijzondere rivier- en natuurschatten er in de nieuwe gebieden zijn ontstaan en gevonden. De geïntegreerde aanpak langs de rivieren levert gebieden op met waarde voor Nederland. De trots op het resultaat van jarenlang intensief samenwerken tussen overheden en inwoners werd op mooie wijze gevierd.

In deze uiterwaarden gaan waterveiligheid, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand. Er zijn meestromende geulen gegraven en uiterwaarden verlaagd. Rivierwater kan hier zijn weg vinden, natuurlijk gevolgd door planten en dieren onder en boven water. Én in deze nieuwe natuur kunnen mensen naar hartenlust struinen en genieten. Drie Waalprojecten met als resultaat in totaal 444 hectare nieuwe riviernatuur waar ook mensen van kunnen genieten!