Leren in het digitale klaslokaal

Masterclass Van Ruler Academy

Voor de Van Ruler Academy organiseerden we op 8 juni voor het eerst een digitale masterclass. Ditmaal geen intensieve live lessen om de kneepjes van het communicatievak te leren, maar online sessies. Dat vroeg om een volledig aangepast programma, met online én offline werkvormen, kortere leerblokken en een extra cursusdag. En natuurlijk een setje praktische klaslokaalregels om de bijeenkomsten via Zoom goed te laten verlopen.

Samen met #Verder Concepts en emeritus hoogleraar Betteke van Ruler bouwde PINO het programma om. Normaal gesproken komen cursisten twee dagen bij elkaar, maar de spanningsboog voor online ligt duidelijk anders. Om enerzijds de energie er online in te houden en anderzijds hetzelfde aantal lesuren te garanderen, is het programma verspreid over drie dagen. Zo hebben alle deelnemers ook aan het einde van een digitale masterclass voldoende kennis en ervaring om hun doel te bereiken: een Communicatiehuis bouwen voor hun eigen organisatie.

Hoe de Van Ruler Academy samen met PINO omgaat met de rest van haar geplande masterclasses en collegereeksen? Dit voorjaar hebben we al een groot aantal bijeenkomsten verschoven naar het najaar en daarvoor houden we Den Haag goed in de gaten. Ondertussen werken wij achter de schermen hard aan passende alternatieven en nieuwe mogelijkheden. Van grotere live locaties om voldoende afstand te bewaren tot inspirerende digitale programma’s. En dat laatste biedt veel meer mogelijkheden dan je denkt. Hoe waardevol is het om oud-cursisten in te laten bellen om te vertellen over hun ervaringen en wat de masterclass hen heeft gebracht? Kijk voor meer informatie op de website: https://vanruleracademy.nl/.