Houtribdijk officieel heropend door minister

Wereldprimeur én roze koeken

De Hollandse wolkenlucht en innovatieve zandige oevers van de versterkte dijk vormden het feestelijke decor voor de oplevering van de Houtribdijk. Minister Cora van Nieuwenhuizen leverde hiermee een uniek en innovatief staaltje dijkversterking op. Ondanks de corona-maatregelen kon de feestelijke opening toch plaatsvinden. Alleen dan met een select gezelschap en op gepaste afstand.

Live event op 1,5 m

De dijkversterking aan het IJsselmeer werd gerealiseerd met onder andere 10 miljoen kuub zand. Dit natuurlijke bouwmateriaal werd opgespoten uit het naastgelegen Markermeer. Hiermee heeft de Houtribdijk een wereldprimeur te pakken. Nergens anders ter wereld zijn brede zandoevers eerder toegepast in een zoetwatergebied zonder eb en vloed. Daarnaast is het naastgelegen natuurgebied Trintelzand flink uitgebreid én is er een watersportstrand ontstaan. Ook tijdens corona is er keihard doorgewerkt en is het project op tijd opgeleverd. De manier waarop de waterveiligheid is gecombineerd met nieuwe natuur wordt gezien als voorbeeld voor toekomstige dijkversterkingsprojecten.

PINO ondersteunde Rijkwaterstaat bij de organisatie van de feestelijke oplevering van dit bijzondere project. Dit begon al bij de registratie van alle deelnemers. Eenmaal op locatie werden de gasten met koffie en thee ontvangen bij een horecagelegenheid. Tijdens het event zorgde PINO ervoor dat iedereen een stoel, met daarop een verrekijker voor het uitzicht, toegewezen kreeg. Na afloop ontvingen de gasten die vanwege de coronamaatregelen helaas niet aanwezig konden zijn, thuis nog een verzorgd bedankpakket. Natuurlijk inclusief lokale lekkernijen zoals een flesje Flevosap en Enkhuizer glacékoek.

Benieuwd naar de totstandkoming van dit innovatieve project? Bekijk de minidocumentaire over de versterking van de Houtribdijk.