Bestuur en praktijk komen samen

Bestuurdersbijeenkomst en Praktijkfestival Omgevingswet 2019

Op maandag 18 november 2019 kwamen meer dan 500 belangstellenden samen in de historische Rijtuigenloods te Amersfoort om zich te buigen over de Omgevingswet. De invoering van deze veelomvattende wet in 2021 komt tenslotte steeds dichterbij. Het was daarom de hoogste tijd voor bestuur en praktijk om elkaar te ontmoeten tijdens het evenement Omgevingswet in zicht 2019. PINO ondersteunde het ministerie van BZK en Aan de slag met de Omgevingswet tijdens de conceptontwikkeling en logistieke uitvoering van de bijeenkomst.

Filosoof Lammert Kamphuis trapte de middag af en daagde alle aanwezigen uit om vanuit een onverwachte invalshoek te kijken naar de nieuwe uitdagingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. Na dit inspirerende welkomstwoord was het tijd voor de bestuurders om ‘op safari’ de projectenmarkt op te gaan. Bestuurders en professionals uit de praktijk raakten zo met elkaar in gesprek over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals de energietransitie, participatie en digitale dienstverlening.

Aanvullend op de gedeelde kennis van de projectenmarkt vond het sessieprogramma plaats. Tijdens deze sessies deelden verschillende bestuurders hun eerste praktijkervaringen met de Omgevingswet. Hoe hebben zij hun project aangepakt en tegen welke problemen liepen zij aan? De sessies gaven de deelnemers en ervaringsdeskundigen volop de kans om het gesprek aan te gaan en zo van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De middag werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Aan de Slag-Trofee aan de Brabantse GGD’s voor de ontwikkeling van de Brabantse Omgevingsscan door Heleen Groot, programmadirecteur van Aan de slag met de Omgevingswet.