“Afspraak is afspraak.”

Interview: Marjo van den Boom | adviseur invoeringsondersteuning Programma Aan de slag met de Omgevingswet

Een nieuwe basis. Een nieuw stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving. Dat is de Omgevingswet! Op 1 januari 2021 moet de wet ingevoerd zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar er wordt nu al hard gewerkt aan de implementatie. Het Programma Aan de slag met de Omgevingswet ondersteunt daarin. Onder andere door een bestuurdersbijeenkomst, Schakeldag en regionale Slagsessies te organiseren. PINO zorgt al enkele jaren dat deze bijeenkomsten zonder slag of stoot tot stand worden gebracht. Hoe? Marjo van den Boom, adviseur bij het programma, vertelt erover.

“We zijn hartstikke blij met PINO als samenwerkingspartner”, zegt Van den Boom enthousiast. “Je weet gewoon wat je aan ze hebt.” En dat is niet gek! Want PINO heeft dit jaar al 8 Slagsessies georganiseerd en tot het eind van het jaar staan er nóg eens 8 gepland. Plus een landelijke Schakeldag en een bestuurdersdag. “Er is dus behoorlijk wat kennis bij het congresbureau over het programma, de werkwijze en doelgroepen.”

Actieve meedenker

“En dat merk je”, vult Van den Boom aan. “PINO denkt op alle vlakken met ons mee. Als het gaat om creatieve werkvormen, inhoudelijke sprekers of een dagindeling. Maar ook om de grootte van zalen en de catering. Ze kunnen putten uit jarenlange ervaring en weten precies wat wel werkt en wat niet.”

En tijdens de bijeenkomst kan Van den Boom zich volledig concentreren op de inhoud en de gasten: “Qua organisatie hoef ik eigenlijk niets meer te doen. Als ik ’s ochtends de auto uitlaad bij de locatie en daarna de auto parkeer, dan staat bij mijn terugkomst alles al klaar.”

Groots vertrouwen

Vertrouwen, daarmee is de kracht van PINO volgens Van den Boom het beste te omschrijven. “Afspraak is afspraak en beloofd is beloofd. En na afloop wordt er nog even gevraagd of alles is gelopen zoals je wilde. Die ‘check check dubbelcheck’ zorgt voor een enorme rust.” Zelfs toen de stroom uitviel tijdens een eerdere editie van de Schakeldag, was er geen paniek. “PINO zorgde in een mum van tijd dat er hand-outs kwamen van de workshops voor alle 1.000 deelnemers, zodat het programma tóch kon doorgaan. En de hand-out oplossing zorgde juist voor hele interactieve workshops.”