Breekbare bol

PINO’S blog april 2018

Een grote blauwe bol van Jeff Koons in duizend stukken op de vloer van de Nieuwe Kerk, omgestoten door een bezoeker: dat was zondag de onbedoelde start van de Museumweek. In Utrecht hebben we een hele andere bedoeling: daar wordt hard gewerkt om een nog grotere, nog gevoeligere bol naar Nederland te halen.

We bedoelen de bol van ruim 20 meter doorsnee, die eerder in Bonn, Aarhus en Kopenhagen de blikvanger was. De enorme aardbol die de reizende tentoonstelling Climate Planet herbergt. Want welke bol is groter en kwetsbaarder dan onze eigen planeet? In de gigantische wereldbol is ruimte voor 300 bezoekers, die daar ervaren wat er met ons klimaat gebeurt. Met indrukwekkende films en een live verbinding met vier NASA-satellieten. Door de gezamenlijke inspanning van de overheid en het bedrijfsleven staat de huizenhoge aardkloot van 6 oktober tot 3 november op het Jaarbeursplein in Utrecht. Vier weken lang. Zo’n 125.000 mensen zullen dan het binnenste van deze bol gaan bekijken. Dat maakt Climate Planet een interessant podium voor elke organisatie die bijdraagt aan een betere wereld.

Utrecht verdient deze reizende tentoonstelling, omdat de Domstad in Nederland de trotse koploper is van de Global Goals. Aan die Global Goals, de opvolger van de Millenniumdoelen, hebben 193 wereldleiders zich verbonden. Met elkaar richten ze zich tussen nu en 2030 op tastbare resultaten voor een betere planeet. Net als veel bedrijven en organisaties. Bij PINO zijn we thuis in deze doelstellingen en we helpen u graag om een plek op dit bijzondere, tijdelijke podium te pakken. Om bezoekers te laten zien hoe betrokken u bent bij de kwetsbaarheid van de bal waar we op leven. Want net als het kunstwerk van Koons kan ook onze planeet in gruzelementen vallen door onachtzaamheid.

Heeft uw organisatie plannen en cases die het waard zijn om breed te delen in een bijzondere blikvanger die maar een maand in Nederland is? Laat ons dan meedenken over de vorm en de inhoud. We staan bol van de ideeën!

Tessy Miltenburg