Balletschoenen, banjo’s en boter

PINO's blog februari 2019

Welke emoji gebruikt u het meest? Die met tranen van het lachen, die met het hartenkusje of toch de vrolijke drol? Wie aan het huidige setje te weinig had om zijn emoties uit te drukken, kan weer zoeken: er zijn 230 nieuwe plaatjes onder de knop. Te veel of te weinig?

In plaats van lange zinnen typen, sturen we steeds vaker een plaatje. Een lachebekje, een ballon of een boks bijvoorbeeld. En dat werkt, want we kijken liever dan dat we lezen. Het werkt zelfs zo goed, dat een heuse emojiraad zich regelmatig buigt over nieuwe icoontjes die vertellen wat we niet met woorden willen zeggen. De nieuwste set van 230 kent onder meer blindengeleidehonden, planeten, stinkdieren, falafel, balletschoenen, banjo’s en boter. Ook wie eerder vergeefs zocht naar een pleister, een bijl, een duikmasker of een oranje veiligheidsvest kan opgelucht ademhalen: ze zitten erbij. Wordt het geen belachelijke wildgroei aan emoji, waar niemand meer wijs uit kan? Eigenlijk niet, denk ik. Beeld wordt steeds belangrijker voor onze boodschap. En omdat er zo veel te vertellen valt, hebben we veel beelden nodig. Plaatjes die voor meer dan zeven miljard mensen zeggingskracht hebben bij alles wat we denken en voelen.

Bij PINO merken we het tijdens onze communicatietrajecten en evenementen: de behoefte aan beeld groeit. Dat is ook niet gek met de wetenschap dat onze hersenen visuals 600.000 keer sneller verwerken dan tekst. In een wereld boordevol prikkels is beeldgebruik dan een slimmere, snellere weg dan letters gebruiken. Vooral als dat beeld in één oogopslag alles zegt. Voor onze opdrachtgevers zoeken en maken we de plaatjes die soms beter dan woorden iets kunnen zeggen. Plaatjes die opvallen in de post of die een volle zaal stil krijgen. Welke afbeelding werkt, hangt van duizend dingen af. De boodschap, het publiek, de context, de actualiteit… Zo nauwkeurig als we zoeken naar de juiste locatie, de juiste spreker, de juiste catering en de juiste woorden, zo goed kijken we ook naar passend beeld. Want alles samen vertelt uw verhaal. Zodat wie uw mailing opent, uw congres bezoekt of uw feest bijwoont, meteen zoekt naar de emoji van de opgestoken duim.

Welke plaatjes passen het beste bij uw praatjes? Daar denken we natuurlijk graag over mee. Live of via de app! :)

Jeroen Coers