De dag dat je 18 wordt

PINO’S blog juli 2017

Weet u nog hoe het was, de dag dat u 18 werd? Voelde alles ineens heel volwassen of was het gewoon de zoveelste verjaardag? PINO wordt precies vandaag 18 en wij proberen al sinds de eerste kop koffie vanochtend te ontdekken wat het met ons doet.

Onze eigen verjaardagen op die rand van volwassenheid kunnen we ons goed herinneren. De één wist dat je zonder handtekening van je ouders je spaarrekening kon plunderen en stak dat geld in eerste rijlessen. De ander keek uit naar het legaal kopen van zwaar vuurwerk en sterke drank. Een derde keek uit naar de verkiezingen om zelf het rode potlood te gebruiken. En zo horen we vandaag meer verhalen van elkaar. Voor het eerst zonder je ouders op vakantie mogen gaan, beseffen dat de belastingdienst ineens iets van je wil of het ouderlijk huis verlaten voor een kleine studentenkamer. Wat we gemeen hadden op die dag: we voelden ons echt een kop groter dan de dag ervoor. De verjaardag van PINO vandaag is van een andere orde. En toch, ook wij kijken terug op de jaren waarin het bureau groot gegroeid is.

Volwassen zijn we eigenlijk al jaren. Onze naam, onze marktpositie en onze projecten kun je niet kinderachtig noemen. Toen Jeroen Coers en ik 18 jaar geleden PINO leven inbliezen, was dat anders. We hadden de Hogere Hotelschool in Maastricht afgerond en bij andere bureaus de kunst afgekeken. Jonge honden waren we. Nog half studentikoos, maar boordevol ambitie. Door hard werken, lef hebben en altijd willen leren is PINO sindsdien flink gegroeid met steeds meer en grotere opdrachtgevers, een derde eigenaar in de persoon van Tessy Miltenburg, meer mensen in dienst, bijzondere samenwerkingsverbanden en in 2014 de overname van een communicatiebureau. Allemaal belangrijke stappen naar volwassenheid. Of we ons nu zo volwassen voelen? Zeker niet altijd. De speelse creativiteit van toen we jonge honden waren, is er nog steeds. En die zien we ook bij al onze collega’s. Zonder die verbeeldingskracht zouden we ook niet zulke volwassen successen hebben.

Volwassen worden doe je niet alleen. PINO is zeker ook groot geworden door samen te werken met fijne klanten, leveranciers en partners zoals u. En daar zijn we dankbaar voor. Zullen we er binnenkort een volwassen borrel op drinken?

Pieter Schure